Sprijin mai consistent pentru tinerii fermieri

0 0

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat un calendar orientativ al sesiunilor de depunere a proiectelor pentru cele mai așteptate linii de finanțare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), pentru perioada tranzitorie, în valoare totală de 3 miliarde de euro.
Bugetele alocate ar putea fi suplimentate în funcție de disponibilul de fonduri din perioada de programare 20142020 existent la data aprobării notei de lansare a sesiunilor, a mai precizat AFIR.
În acest context, tinerii fermieri vor putea obține fonduri europene de 40.000-70.000 de euro pe proiect, iar fermele mici, câte 15.000 de euro, prin liniile de finanțare 6.1 și 6.3 din Programul Național de Dezvoltare Rurală, care urmează să fie lansate cel mai probabil în a doua parte a anului 2021, în perioada tranzitorie.
În cadrul Submăsurii 6.1 – fonduri europene pentru tineri fermieri – ediția din anul 2021, ar urma să acorde sprijin mai mare decât în anii trecuți (când se oferea până la 50.000 euro), astfel:

 • 70 000 de euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare – procesare sau agricultura ecologică pentru exploatațiile între 30.000 € SO și 50.000 € SO;
 • 60 000 de euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare – procesare sau agricultura ecologică pentru exploatațiile 12.000 € SO și 29.999 SO
 • 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 € SO și 50.000 € SO;
 • 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 € SO și 29.999 € SO.
  Cu precizarea că „SO” reprezintă un coeficient care se calculează în funcție de tipurile de recolta obținută.
  Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, anume 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare iar 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei ani (inclusiv pentru exploatabile pomicole), de la semnarea contractului de finanțare.
 • Solicitanţi eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură sunt:
 • Tânărul fermier – persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține compe

tențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.

 • Persoana juridică cu mai mulți acționari unde un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.
  Exploatația agricolă trebuie să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primărie în Registrul Agricol, la APIA în Registrul Unic de Identificare și la ANSVSA în Registrul Exploatațiilor – după caz, înainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.
  Categoriile de solicitanți eligibili în cadrul Submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, în funcție de forma de organizare sunt:
 1. persoană fizică înregistrată și autorizată în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare:
 • individual și independent, ca persoană fizică autorizată (PFA);
 • ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale (II);
 • ca întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale (IF);
 1. asociat unic și administrator al unei societăți cu răspundere limitată – SRL, înființată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 2. asociat majoritar (majoritate absolută 50%+1) și administrator al unei societăți cu răspundere limitată – SRL, înființată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  Tânărul care se instalează (cel care reprezintă societatea în relația cu AFIR) va fi membrul asociat desemnat de către asociați ca administrator al societății.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Gata cu amânarea plăților facturilor la gaze naturale și energie electrică!

În condițiile restrângerii dramatice a activităților economice, o ordonanță de urgență aprobată anul trecut, la începutul pandemiei de coronavirus, permitea consumatorilor de gaze și energie electrică să-și amâne plata facturilor până la încetarea stării de alertă. În acest timp, furnizorii de gaze și energie nu au avut dreptul să debranșeze/ […]