Spitalul Orăşenesc Găeşti, luat în calcul să trateze pacienţi COVID-19

0 0

Nu este exclus, ca un etaj al Spitalului Orăşenesc Găeşti sau nişte module amenajate în curtea spitalului, să devină suport COVID-19, dacă situaţia la nivelul judeţului Dâmboviţa, se complică. Statisticile nu sunt tocmai favorabile. Spitalele COVID-19 din Dâmboviţa, adică Secţia Boli Infecţioase Târgovişte şi Spitalul Orăşenesc Pucioasa, au ajuns la un grad de ocupare de 90% iar cadrele medicale sunt epuizate, şi fără „războinicii în alb”, lupta cu COVID-19 poate fi pierdută. Autorităţile judeţene caută soluţii pentru a rezolva problema atât din punct de vedere al gradului de ocupare a paturilor destinate COVID-19 dar şi din punctul de vedere al personalului medical care deja a ajuns la limita puterilor. Astfel, specialiştii care se ocupă de gestionarea COVID-19 la nivelul judeţului Dâmboviţa s-au deplasat în cursul zilei de astăzi, la Spitalul Orăşenesc Găeşti pentru a analiza la faţa locului modul în care se poate realiza un circuit epidemiologic separat şi destinat pacienţilor COVID-19, astfel încât un etaj să fie izolat, de restul unităţii medicale şi destinat tratării COVID-19. Aşa cum am spus, se ia în calcul şi varianta amenajării unor module mobile în incinta spitalului pentru tratarea pacienţilor COVID-19. Toate aceste aspect sunt la stadiul de discuţii şi analiză la faţa locului.
Modificarea criteriilor de externare pentru pacienţii cu afecţiunea COVID 19
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii a aprobat propunerea Comisiei de management clinic şi epidemiologic al infecţiei COVID a Ministerului Sănătăţii privind modificarea criteriilor de externare pentru pacienţii cu afecţiunea COVID 19.
În acest sens, a fost aprobat Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de Coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a şi a Listei

cu spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul
SARS-CoV-2.
Conform documentului, pacienţii asimptomatici cu factori de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare vor fi internaţi în spitale de faza 2 sau suport. Aceştia vor putea fi externaţi după minim 10 zile de internare în lipsa febrei şi ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puţin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare.
Pacienţii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externaţi după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).
Pacienţii asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externaţi după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.
În cazul pacienţilor cu afecţiune renală care necesită dializă, aceştia vor fi mentinuţi internaţi până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiţii de izolare la domiciliu).
Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe, vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.
Internarea trebuie să dureze cel puţin 14 zile de la debutul simptomelor,lipsa febrei pentru cel puţin 72 ore şi ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menţionate. Pacienţii cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externaţi dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicaţii de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant.
Personalul medical este obligat să utilizeze echipamentele individuale de protecţie (PPE) conform normelor în vigoare pentru toţi pacienţii care se adresează serviciilor medico-chirurgicale, adaptat în funcţie de riscul manoperelor efectuate la pacient.
După externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnică este efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană şi a municipiului Bucureşti.
Noile criterii de externate au fost fundamentate pe baza recomandărilor OMS şi ECDC care nu mai condiţionează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore. Există rapoarte care evidenţiază că pacienţii pot ramane pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidenţele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecţios.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Intervenţia jandarmilor pentru recuperarea unui autoturism

Jandarmii dâmboviţeni au intervenit prompt pentru sprijinirea unui tânăr care într-un moment de neatenţie risca să ajungă cu maşina în heleşteul Răzvad.În timpul unei acţiuni de verificare a prevederilor legale referitoare la desfăşurarea activităţilor de pescuit pe raza amenajării piscicole din localitatea Răzvad, jandarmii au fost alertaţi de persoanele aflate […]