Spectacolul „Sonata Kreutzer”, în regia directorului Festivalului, Mc Ranin

Seara de sâmbătă, 8 iunie 2019, în cadrul Festivalului BABEL a început muzical cu „Sonata Kreutzer”, în regia directorului Festivalului Mc Ranin. Spectacolul se bazează pe imaginea născută din trăiri interioare. Un spectacol complex, plin de semnificaţii, mesaje, coduri, pus în scenă de regizorul MC Ranin. O transpunerere scenică cum puţine se întâmplă în România. „Sonata Kreutzer”, după celebra nuvelă cu acelaşi nume de Lev Tolstoi, a îmbrăcat pe scena târ-govişteană de trei ori haina profunzimii extreme.
În piesa „Sonata Kreutzer”, muzica aduce linişte, iubire, tristeţe, nostalgie, dă naştere la patimi, dar şi la zvârcoliri generate de gelozia patologică a personajului Pozdnîşev. În final, acesta, îmbătat de muzică dar şi de gânduri negre, foloseşte arcuşul (frumoasă şi crudă alcătuire!) să cânte pe trupul soţiei, pe care o iubeşte în modul său ciudat, apăsat, dur, malcom, graţios, ritmic, să îşi trăiască parcă o sumedenie de amintri frumoase, de stări clare sau confuze, dar, în cele din urmă, răpus de gelozie, o ucide…
Oraşul Târgovişte are un festival internaţional de teatru pentru că în acest oraş se derulează pariul regizorului Mc Ranin. Dacă Ranin s-ar fi îndreptat spre un alt oraş, acolo ar fi prins contur un teatru şi un festival. La Târgovişte, Mc Ranin s-a întîlnit cu o lume care nu l-a alungat. Dimpotrivă, a vrut teatru. Şi mai vrea teatru de valoare. Ranin este catalizatorul a ceea ce critici de teatru numesc deja „Fenomenul Târgovişte”.
Festivalul Artelor Spectacolului Târgovişte, Babel, care a ajuns la cea de-a IX-a ediţie, este organizat de Teatrul Tony Bulandra susţinut de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgovişte. În 2019, tema care a reunit sub cupola sa toate spectacolele şi manifestările culturale din perioada 03 – 09 iunie este „Imagine”.
Echipa Teatrului Tony Bulandra este mândră şi recunoscătoare că anul acesta i s-au alăturat: Mavexim Dacia (Partener oficial de mobilitate al Festivalului Babel 2019), Asociaţia Naţională a Surzilor din România-filiala Dâm-boviţa (partener care asigură componenta de responsabilizare socială din cadrul Festivalului Babel 2019, unică în sfera festivalurilor de teatru din România) şi, nu în ultimul rând, sponsorii: UNITER, HeildelbergCement, Banca Transilvania, Jidvei, Rondo Carton, Newmarkt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Partenerii proiectului NAPP în care este implicat şi Teatrul "Tony Bulandra", oaspeţi la BABEL

În penultima zi de festival, întâlnirea matinală BABEL a fost condusă în prima parte de către directorul Festivalului BABEL, Mihai Constantin Ranin şi asta pentru una dintre temele abordate a fost strict legată de faptul că în cadrul conferinţei s-au aflat invitaţi care sunt implicaţi alături de Teatrul „Tony Bulandra” […]