Specialiştii spun că nu sunt, momentan, motive care să impună necesitatea unei a treia doze anti-COVID pentru români

In România, specialiştii spun că nu sunt, momentan, motive care să impună necesitatea unei a treia doze anti-COVID. Dacă va fi evident că vaccinul nu mai protejează suficient, abia atunci se poate lua decizia de a administra a treia doză. O spune un cercetător de la Institutul Cantacuzino – primul invitat într-un podcast lansat pentru a răspunde la întrebările care-i preocupă pe oameni. „În acest moment, nu există suficiente date care să arate că este nevoie de o a treia doză de vaccin anti-COVID”, spune cercetătorul Cătălin Ţucureanu de la Institutul Cantacuzino. Este unul dintre experţii a căror opinie contează pentru deciziile oficiale.
Cătălin Ţucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie, Institutul Cantacuzino (sursa Facebook, Ro Vaccinare): „În momentul în care o să devină evident că vaccinarea nu mai protejează suficient faţă de varianta iniţială sau faţă de o variantă nouă a virusului, abia atunci se poate lua decizia de administrare a unei a treia doze. Momentan nu sunt motive foarte mari de îngrijorare”.

Col. dr. Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19: „Practic trebuie să vedem dacă în rândul persoanelor vaccinate se înregistrează o creştere a numărului de cazuri şi o creştere a numărului de forme moderat-severe de boală”.
Cea mai bună strategie este să fie vaccinaţi cu schemă completă cât mai mulţi oameni. Aşa, spun experţii, se reduce circulaţia virusului şi scade şi riscul unor mutaţii care să-l facă mai agresiv şi mai contagios. Însă nu a fost atinsă imunitatea colectivă, iar varianta Delta se răspândeşte rapid, aşa că unele ţări iau în calcul administrarea unei a treia doze în toamnă pentru persoanele vulnerabile – bătrâni, pacienţi cu boli cronice şi chiar cadre medicale.
Cătălin Ţucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie, Institutul Cantacuzino: „Dacă nu ai o acoperire suficientă pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, atunci mergi mai degrabă spre protecţie individuală. Este o probabilitate destul de mare să fie nevoie de o a treia doză la un moment dat. Nu avem datele prin care să spunem acum peste cât timp”.
Cert este că vaccinarea asigură o protecţie mai bună decât trecerea prin infecţia COVID.
Cătălin Ţucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie, Institutul Cantacuzino: „Anticorpii dezvoltaţi în urma vaccinării ţintesc o zonă mai largă a regiunii de interes din proteina Spike a virusului, cea pe care el o foloseşte pentru a se lega de suprafaţa celulelor. Dacă virusul, printr-o mutaţie, îşi modifică o anumită părticică, rămân suficiente populaţii de anticorpi încât să îl neutralizeze”.

Col. dr. Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19: „Ţările în care rata de acoperire vaccinală este mare, deşi a crescut numărul de cazuri, nu au înregistrat o creştere a numărului de decese şi o creştere a spitalizărilor. Vaccinurile actuale îşi menţin eficienţa pe această variantă Delta”.
În fiecare săptămână, experţii vor răspunde celor mai importante întrebări care-i frământă pe oameni. Explicaţiile sunt postate pe pagina Ro Vaccinare de pe Facebook, sub genericul „La cafea cu doctorul Valeriu Gheorghiţă”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Performanţa în educaţie, premiată de Primăria Târgovişte

Luni după-amiază, Teatrul Municipal „Tony Bulandra” a găzduit Gala performanţei în educaţia târgovişteană, eveniment organizat de municipalitate.În cadrul galei au fost premiaţi 70 de elevi şi profesori cu rezultate deosebite în competiţiile sportive, precum şi 6 elevi care au obţinut media maximă la examenele naţionale (doi elevi la Evaluarea Naţională […]