SORANA NU MERGE LA OLIMPIADĂ

Date:

Ana Bogdan, Irina Begu și Jaqueline Cristian sunt jucătoarele care îndeplinesc criteriile pentru prezența la Jocurile Olimpice din acest an. Sorana Cîrstea, românca cel mai bine clasată, a confirmat de mai multă vreme că nu va fi va Paris.

Clasamentele mondiale, atât în circuitul feminin, cât și în cel masculin din această săptămână, data de 10 iunie, vor fi cele care vor servi drept referință pentru alcătuirea listelor de participare la Jocurile Olimpice din 2024 (26 iulie-11 august) pentru tablourile de simplu.

Primii 56 de sportivi din ierarhiile respective se vor califica la JO, conform regulamentului, respectând însă cota de 4 reprezentanți per comitet olimpic la feminin, respectiv masculin., scrie gsp.ro.

De asemenea, pentru a fi eligibili, jucătorii trebuie să se încadreze în criteriul de a fi fost nominalizați în team-urile de Billie Jean King Cup și Davis Cup ale țărilor lor în intervalul dintre Tokyo 2020 și Paris 2024, dintre care măcar una în ultimii 2 ani, existând însă și excepții, precum aceea de a avea minimum 20 de convocări în echipa națională.
România are 2 jucătoare în Top 56 WTA, Sorana Cîrstea, locul 29, și Ana Bogdan, locul 49, însă pe lista de la Paris vor fi trei sportive: Bogdan, Irina Begu și Jaqueline Cristian.

Sorana și-a asumat de ceva vreme neparticiparea la competiția olimpică, ea confirmând recent, în timpul Roland Garros, acest lucru. „Știu sigur că nu merg la Jocurile Olimpice pentru că nu m-am calificat conform criteriilor”, a declarat ea pentru Eurosport România. Retrasă din echipa națională de la finalul lui 2018, Cîrstea și-a menținut fermă decizia, în ciuda încercărilor de a fi convinsă să revină.

S-a aflat în aceeași situație și înainte de Tokyo, dar atunci FR Tenis a obținut pentru ea o derogare din partea Federației Internaționale, însă nu a reușit să concureze în cele din urmă din cauza unei accidentări.

Irina Begu este pe listă grație clasamentului protejat, 49, pe care și l-a asigurat anul trecut, atunci când știa că va lipsi mai mult timp din cauza accidentării la cot. De asemenea, pentru că nu a mai fost prezentă în 2023 și 2024 la BJK Cup – cea mai recentă evoluție a fost în aprilie 2022, contra Poloniei – FR Tenis a obținut derogarea din partea ITF pentru ea, anunță gsp.ro.

Jaqueline Cristian, ocupantă a locului 63 WTA în această săptămână, li se alătură deorece între primele 56 de sportive ale clasamentului mondial se află unele care nu îndeplinesc criteriile: fie nu au prezență în Cupa BJK, fie țara lor și-a atins cota de 4 reprezentante, fie sunt accidentate sau nu au fost selecționate de în echipa națională.

ITF a anunțat ieri numele celor doi sportivi care au primit bilet de Paris grație criteriului Universalității, prin care primesc drept de participare jucători care aparțin unor țări care au o reprezentare subdimensionată la Jocurile Olimpice.

La feminin, locul i-a revenit muntenegrencei Danka Kovinic, care se va afla la a doua ei prezență, după Rio de Janeiro 2016, iar la masculin lui Benjamin Hassan din Liban, debutant absolut pentru țara sa în concursul olimpic.

De asemenea, există două locuri care pot fi ocupate de campioni de Grand Slam sau campioni olimpici, unu la feminin și unu la masculin. Lista definitivă a participanților va fi anunțată de ITF pe 4 iulie.

Participare românească la Jocurile Olimpice
2020 » 3 (Mihaela Buzărnescu – simplu, Monica Niculescu, Raluca Olaru – dublu)
2016 » 6 (Irina Begu – simplu, dublu, dublu mixt), Andreea Mitu – simplu, dublu, Monica Niculescu – simplu, dublu, Raluca Olaru – dublu, Florin Mergea – dublu, Horia Tecău – dublu, dublu mixt)
2012 » 5 (Irina Begu – simplu, Simona Halep – simplu, dublu, Sorana Cîrstea – simplu, dublu, Adrian Ungur – simplu, dublu, Horia Tecău – dublu)
2008 » 2 (Sorana Cîrstea – simplu, Victor Hănescu – simplu)
2004 » 2 (Andrei Pavel – simplu, dublu, Victor Hănescu – simplu, dublu)
2000 » 3 (Ruxandra Dragomir – simplu, Andrei Pavel – simplu, dublu, Gabriel Trifu – dublu)
1996 » 4 (Ruxandra Dragomir – simplu, dublu, Cătălina Cristea – simplu, dublu, Andrei Pavel – simplu, dublu, Dinu Pescariu – simplu, dublu)
1992 » 5 (Irina Spîrlea – simplu, dublu, Ruxandra Dragomir – dublu, Andrei Pavel – simplu, George Cosac – dublu, Dinu Pescariu – dublu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

SMS-uri false date în numele Poștei Române

 Poșta Română avertizează că se dau SMS-uri false în...

Cea de-a 44-a ediție a concursului național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață” la Târgoviște

Concursul național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață”, organizat...

APIA va finaliza plățile restante până pe 16 octombrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) depune...

Regres în turismul dâmbovițean

Datele communicate de Direcția Județeană de Statistică pentru luna...