SMishing-ul, o formă de fraudă în plină desfășurare 

Date:

 Frecvența crescută a cumpărăturilor online ne face să primim adesea notificări, mesaje sau email-uri de la servicii de curierat sau Poștă. Infractorii cibernetici profită de această rutină, încercând să exploateze noile obiceiuri pentru a ne întinde capcane pe internet. Așadar, dorim să vă atragem atenția asupra câtorva exemple recente raportate de utilizatori, în care atacatorii trimit SMS-uri pretinzând că sunt de la Poșta Română.

 SMishing-ul, o formă de fraudă similară cu phishing-ul, se desfășoară prin mesaje text (SMS), combinând termenii „SMS” și „phishing”.

 Cum funcționează smishing-ul:

 Mesaje text frauduloase cu link-uri de phishing: infractorii trimit mesaje care par să provină de la surse de încredere, cum ar fi companii de livrare, ca în exemplul din imagini. Mesajul conține un link care, odată accesat, redirecționează victima către un site web fals, unde infractorii încearcă să colecteze informații despre conturi bancare, date de autentificare și informații personale. Aceste site-uri-clonă pot arăta foarte asemănător cu site-ul legitim al companiei în numele căreia pare a fi trimis mesajul (ex: Poșta Română), dar au denumiri diferite și sunt controlate de atacatori.

 Cum să vă protejați de smishing

 NU faceți clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute. Nu apelați numere de telefon primite și nu răspundeți la astfel de mesaje suspecte

 Nu furnizați niciodată informații sensibile prin SMS

 Instalați un software antivirus pe dispozitivul dumneavoastră. Vă poate ajuta în momente de neatenție

 Fiți atenți la mesajele text care vă solicită să acționați imediat sau să furnizați date de urgență

Ce să faceți dacă credeți că ați fost victima unui atac de smishing: 

 Contactați imediat banca dumneavoastră, în cazul în care ați furnizat date de card sau date de autentificare la contul dvs. 

Schimbați parolele pentru acele conturile online ale căror date le-ați furnizat după accesarea unor astfel de link-uri înșelătoare și activați autentificarea în doi pași (2FA).  

 Raportați incidentul autorităților (telefon 1911) 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

BACALAUREAT 2024: Elevii vor susține în câteva zile  probele de competențe

Elevii vor susține în câteva zile  probele de competențe. Candidații...

Cardurile de alimente vor fi alimentate cu o nouă sumă de 250 de lei

Încărcarea cardurilor de alimente(tichete sociale) cu o nouă tranșă...