Sindicatul a câştigat în instanţă, Universitatea „Valahia” plăteşte

Ş.E.

DAMBOVITA UNIVERSITATEA VALAHIA EXECUTATA SILITO veste „bombă” a ţinut prima pagină în media locală zilele trecute, conform căreia Universitatea „Valahia” din Târgovişte va urma să fie executată silit. Şi totuşi….
„Înainte de a face precizările necesare, vreau să vă spun câte ceva despre Universitatea noastră”, a declarat rectorul Călin Oros într-o conferinţă de presă susţinută ieri. „(…) Universitatea s-a înfiinţat în urmă cu douăzeci de ani şi, până în prezent, sunt peste 32.000 de persoane care sunt absolvente ai acestei universităţi. Bugetul Universităţii este în valoare de 13 milioane euro în fiecare an. (… ) Este o Universitate care nu se găseşte şi nu se va putea găsi într-o următoare perioadă de timp în nicio situaţie de instabilitate. Mai mult decât atât, într-un clasament făcut la nivel naţional, Universitatea „Valahia”, deşi este o universitate tânără, se găseşte pe locul 45 (din 90), iar din punct de vedere al cercetării ştiinţifice, universitatea noastră s-a găsit întotdeauna în primele 20 de locuri. (…) În 2011 sindicatul universităţii a câştigat în instanţă un proces, în urma căruia unor salariaţi din universitate – la mai puţin de jumătate, mai precis, urma să li se acorde nişte drepturi băneşti. Printr-o hotărâre de guvern, aceste drepturi băneşti au fost defalcate pe an, urmând ca în 2012 persoanele respective să primească 5%, în 2013 – 10%, în 2014 – 20% etc. Această cantitate care trebuia dată persoanelor respective în 2012 nu a fost trecută în bugetul universităţii. Nefiind trecută în buget, noi nu am avut modalitatea de a da aceşti bani, indiferent dacă am fi folosit fonduri proprii sau finanţarea de bază. Şi de aici a apărut toată dificultatea. Banii ce trebui daţi pe 2013 se regăsesc în buget”, a mai precizat rectorul Universităţii „Valahia” Târgovişte.
Şi cum pentru orice problemă există cel puţin o soluţie, iată că şi aici a apărut una: pentru restanţele din 2012 s-a ales ca şi variantă restituirea acestor drepturi, eşalonat, în patru tranşe în anul 2013, începând cu luna aprilie.
Din declaraţiile rectorului Universităţii, anumite conturi ale universităţii din băncile comerciale vor fi blocate, dar vor face o contestaţie, acestea vor fi redeschise imediat (adică azi) şi vor sta la dispoziţia universităţii şase luni.
La Universitatea „Valahia” din Târgovişte învaţă aproximativ 7.000 de studenţi şi lucrează 600 de angajaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Controale stricte la unităţile spitaliceşti

Situaţia financiară, dar şi calitatea serviciilor din cadrul unităţilor spitaliceşti dâmboviţene reprezintă o prioritate pe agenda de lucru a preşedintelui CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. Zilele acestea, preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a făcut o vizită de lucru atât la Secţia de Psihiatrie Cronici Adulţi Gura Ocniţei, cât şi la Centrul […]