Siguranţa în şcoli, prioritate zero pentru poliţişti, jandarmi, pompieri şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa a organizat o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei elevilor şi a cadrelor didactice. La activitate au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică şi structura de prevenire a criminalităţii. Fiecare dintre principalii parteneri (poliţişti, jandarmi, pompieri, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean) în menţinerea siguranţei elevilor şi a cadrelor didactice în incinta unităţilor de învăţământ preuniversi-tar şi în zona adiacentă acestora a propus o serie de măsuri pentru prevenirea oricăror evenimente neplăcute.
Vă reamintim că, pe parcursul anului şcolar 2017-2018, poliţiştii din Dâmboviţa au organizat 3.273 de activităţi preventive în unităţile de învăţământ, dintre care aproximativ 2.000 au constat în participări la orele de curs şi peste 200 au fost acţiuni pe linia combaterii absenteismului şcolar. De asemenea, au fost aplicate 218 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991 privind ordinea şi liniştea publică, 544 pentru nerespectarea regulilor de circulaţie în conformitate cu prevederile O.U.G 195/2002 şi 114 la alte acte normative. Totodată, în anul şcolar 2017-2018, în incinta şi în zona adiacentă celor 533 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Dâmboviţa, au fost înregistrate 81 de infracţiuni, din care 46 au fost comise în mediul urban, iar 35 în mediul rural.
Cele 81 de infracţiuni au fost săvârşite astfel:37 în şcoli generale, 43 în licee şi una în zona adiacentă unităţilor de învăţământ. Din totalul infracţiunilor, 53 au fost loviri sau alte violenţe, 11 furturi, 4 infracţiuni de purtare abuzivă, 3 ameninţări şi 3 infracţiuni de port fără drept de obiecte periculoase. Majoritatea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe au apărut ca urmare a unor conflicte spontane, produse de cele mai multe ori din motive puerile (împingeri, discuţii în contradictoriu, etc), fără forme specifice de organizare premeditată.
De asemenea, infracţiunile de furt s-au produs pe fondul lipsei de atenţie şi supraveghere a bunurilor, atât din partea elevilor, cât şi a cadrelor didactice. Aceste infracţiuni au vizat aparatură electronică (telefoane mobile, tablete, etc.) şi bani.
Din punct de vedere al sancţiunilor contravenţionale, în anul şcolar 2017-2018, majoritatea au fost aplicate conform Legii nr. 61/1991, pentru agresivităţi verbale, pe fondul unor conflicte spontane între elevi, acestea fiind necesare pentru ca situaţiile să nu degenereze în săvârşirea de alte fapte mai grave care să afecteze buna desfăşurare a sistemului de învăţământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Şcolile şi grădiniţele, igienizate ca la carte şi rechizite şcolare pentru cei 450 de elevi şi preşcolari de la Răzvad

Astăzi, 10 septembrie 2018, clopoţelul sună în toate unităţile de învăţământ şi îşi vor deschide larg porţile. Emoţiile sunt mari pentru toţi cei care participă la festivităţile de deschidere: preşcolari, şcolari, părinţi, autorităţi locale şi profesori. S-au făcut ultimele pregătiri pentru începerea noului an şcolar şi în comuna dâmboviţeană Răzvad. […]