SFATURI LA CUMPĂRAREA PRODUSELOR ALIMENTARE ÎN PERIOADELE CU TEMPERATURI RIDICATE 

Date:

Nu cumpărați  produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport , depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bonul cu care să justificați tranzacția comercială și, astfel, riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;

Verificați cu atenție data durabilității minimale/data limită de consum a produselor;

Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate  favorizează procesul de deteriorare a calităţii ( produse deshidratate, oxidate,  etc), de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat  (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistența moale-înghețată, ambalaje deformate etc.);

Atunci când cumpărați produse alimentare, acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Evitați să achiziționați astfel de produse

Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta  ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat);

Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune (prin menționare pe etichetă 

Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apa de izvor, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomandăm să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare  conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate;

Atragem atenția asupra faptului că legumele și fructele , miez de nuca comercializate in vrac în cadrul piețelor, în spații deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată , afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de oxidare , de alterare, ofilirea verdețurilor etc).

Atunci cand cumparati produse alimentare, in special produse alimentare perisabile microbiologic ( ex.carne, oua, produse lactate, produse congelate etc.) acestea trebuie transportate cat mai repede de la magazin la domiciliu, de preferat intr-un ambalaj izoterm, pentru a scurta cat mai mult timpul de intrerupere a lantului frigorific, pentru a fi pastrate in frigider la temperaturile recomandate de producator.

In cazul in care cumparati produse alimentare urmăriti dacă producatorul recomanda o perioada in care acestea sa fie consumate după deschiderea ambalajului si incercati sa respectati aceasta perioada, avand in vedere ca producatorul asigura mentinerea caracteristicilor organoleptice ale produsului în această perioadă.

ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor  va demara în perioada următoare acțiuni de control pentru supravegherea pieței produselor alimentare și a unităților de alimentație publică (unități fast- food , restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii , braserii , berării ).

Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) și a băuturilor comercializate (existența documentelor de proveniență, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilității minimale, respectiv data limita de consum , atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât și pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condițiile de expunere, prezentare și comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul și depozitarea produselor alimentare (respectarea condițiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

SMS-uri false date în numele Poștei Române

 Poșta Română avertizează că se dau SMS-uri false în...

Cea de-a 44-a ediție a concursului național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață” la Târgoviște

Concursul național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață”, organizat...

APIA va finaliza plățile restante până pe 16 octombrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) depune...

Regres în turismul dâmbovițean

Datele communicate de Direcția Județeană de Statistică pentru luna...