Semnal de alarmă tras de ISU Dâmbovița: Cel mai mare pericol îl reprezintă incendiile de vegetaţie produse în apropierea pădurilor 

Date:

Este luna pădurii , eveniment ce se desfășoară în perioada 15 martie – 15 aprilie și are în prim plan evidențierea rolului și importanței pădurii în menținerea echilibrului în natură. 

Din nefericire,  se pierd anual sute de hectare de pădure din cauza incendiilor, pagubele fiind cu atât mai mari dacă ţinem seama de consecinţele pe care acestea le presupun pe termen scurt (modificarea peisajului, dispariţia faunei sau florei, uneori aparţinând speciilor rare) sau pe termen lung (reconstituirea biotopului). Ambianţa originală a pădurii este foarte dificil de restaurat (prin reîmpădurire) şi durează mulţi ani.

 Un incendiu în pădure poate fi provocat accidental prin descărcări electrice atmosferice, din cauza secetei şi vântului (atunci când solul şi litiera se usucă în ritm accelerat), eliberând substanţe volatile ce favorizează propagarea incendiului, dar de cele mai multe ori este provocat de acţiuni neglijente ale omului.

Alte surse care pot provoca incendii sunt: focurile de tabără, focurile utilizate pentru prepararea mâncării, jocul copiilor cu focul şi jarul/scânteile purtate de vânt.

Specificitatea acestora rezidă din aceea că, în cele mai multe cazuri, sunt generate în mare parte de incendiile de vegetație uscată pornite de la limita suprafețelor împădurite (lăstăriș, stufăriș, vegetație arboricolă joasă). 

Incendiile de litieră din zonă forestieră situată în partea de nord a județului Dâmbovița impun reiterarea recomandărilor către populație.

 În această perioadă, dată fiind cantitatea de vegetaţie uscată existentă, cel mai mare pericol îl reprezintă incendiile de vegetaţie produse în apropierea sau în interiorul suprafeţelor împădurite care, în condiţii de vânt, se propagă rapid la arbori, conducând la arderea unor suprafeţe mari de pădure. În județul nostru, în primele 3 luni ale acestui an, pompierii dâmbovițeni au intervenit pentru stingerea a peste 210 incendii de vegetaţie care au afectat peste 200 de hectare de teren. Numai intervenția promptă a forțelor de intervenție (pompieri militari, pompieri voluntari și lucrători silvici) a făcut să fie evitate niște dezastre ecologice, salvând din calea flăcărilor zeci de hectare de pădure. 

Pentru a preveni producerea unor evenimente ce duc la distrugerea vegetaţiei, faunei, fondului forestier sau altor bunuri din zonele împădurite, facem un apel către populație să respecte următoarele recomandări:

– NU utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;

– NU fumaţi şi nu aruncaţi la întâmplare resturile de chibrituri sau ţigări aprinse în pădure;

– Preparaţi hrana prin utilizarea focului deschis numai în locuri special amenajate!;

– Supravegheaţi permanent arderea!

– Supravegheaţi permanent copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul!

– Stingeţi focul şi acoperiţi cenuşa cu pământ înainte de plecare!

– Strângeţi şi depuneţi toate resturile numai în locuri special amenajate!

– Anunţaţi în cel mai scurt timp orice început de incendiu pe care îl observaţi, la număr unic pentru apeluri de urgenţă – 112!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A pierdut controlul mașinii și a ajuns în șant

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...

 Incendiu produs la o casă în satul Urziceanca, comuna Ciocănești 

Detașamentul de Pompieri Titu a intervenit cu o autospecială...

Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiștii dâmbovițeni 

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Târgoviște au oprit în...

Falșii consultanți de investiții!

Ai decis să intri în lumea investițiilor și vrei...