Se caută capitala inovării

Ş.E.

ueComisia Europeană a lansat o competiţie care vizează desemnarea capitalei europene a inovării sau, altfel spus, a „iCapitalei”. Premiul oferit va recompensa oraşul care construieşte cel mai bun „ecosistem al inovării”, capabil să conecteze cetăţenii, organizaţiile publice, mediul academic şi întreprinderile. În prezent, 68% din populaţia UE locuieşte în zone urbane, aşadar acestea sunt zonele care vor contribui cel mai mult la stimularea inovării în Europa. Oraşele impulsionează inovarea prin simpla prestare de servicii, însă cel mai important este să se creeze mediul propice pentru ca ceilalţi să inoveze la rândul lor şi pentru a permite realizarea de conexiuni între sectorul public şi cel privat. Un comitet independent de experţi va alege câştigătorul în primăvara anului 2014, iar oraşul desemnat va primi 500.000 EUR, sumă pe care o va utiliza pentru a-şi susţine acţiunile. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 3 decembrie
2013. Oraşele vor fi evaluate în funcţie de iniţiativele lansate şi de realizările obţinute până în prezent, dar şi de ideile pe care le au pentru viitor în scopul creşterii capacităţii de inovare. Ele vor trebui să demonstreze că se bazează pe o strategie amplă, care este în acelaşi timp: inovatoare – în ceea ce priveşte conceptele, procesele şi instrumentele, mobilizatoare – capabilă să atragă talent, finanţare, investiţii şi implicare şi angajament din partea cetăţenilor, integrată – să aibă legătură cu obiectivul fundamental al Strategiei Europa 2020, şi anume creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii în întreaga Europă, interactivă – să creeze o comunitate preocupată de inovare la nivelul oraşului propriu şi în relaţiile cu alte oraşe.
Competiţia este deschisă oraşelor din toate statele membre şi din ţările care participă la programul-cadru de cercetare al UE. Premiul este rezervat oraşelor cu peste 100.000 de locuitori şi iniţiativelor aflate în derulare cel puţin de la 1 ianuarie 2010. În ţările unde nu există oraşe cu peste 100.000 de locuitori, poate să candideze oraşul cel mai mare.
Inovarea este esenţială pentru creşterea economică şi competitivitatea întreprinderilor şi reprezintă un element central al strategiei 2020. Uniunea Europeană are, de altfel, obiectivul de a deveni „o Uniune a inovării”.
Prin politicile sale regionale şi de cercetare şi inovare, UE promovează dezvoltarea urbană inteligentă şi sustenabilă. Viitorul program de cercetare şi inovare al UE, Orizont 2020, care se va derula în perioada 2014-2020, se va concentra mai mult ca oricând pe finanţarea întregului „lanţ al inovării”, de la descoperirile ştiinţifice la dezvoltarea pe piaţă. Viitoarele programe de finanţare regională ale UE vor fi şi ele mai axate pe inovare, de exemplu pe crearea de infrastructuri pentru cercetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Războiul sirian va afecta economia Europei

Toată presa occidentală este de acord: conflictul intern sirian devine treptat internaţional. Guvernul de la Damasc este susţinut de către Rusia, China şi Iran. Rebelii sunt sprijiniţi de către Statele Unite şi Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte Occidentul, cea mai mare contribuţie o va avea Franţa, care, în ciuda […]