„Scrieri despre antreprenoriat”- o temă generoasă abordată într-un seminar inițiat de Camera dfe Comerț și dedicat  „Zilei Limbii Române”

Date:

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, a marcat de o manieră aparte   Ziua Limbii Române printr-un eveniment deosebit, dedicat tuturor celor pasionați de literatură și antreprenoriat!

Joi,  29 august 2024, la Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu,  a avut loc a doua ediție a evenimentului „Scrieri despre antreprenoriat”. O  temă atractivă nu numai pentru specialiști, care a oferit participanților prilejul de a schimba opinii și  împărtăși din poveștile de viață, de aschimba idei despre antreprenoriat.

Alături de  reprezentanți ai Camerei de Comerț Dâmboviţa, Bibliotecii Județene IH Rădulescu, Arhiepiscopiei Târgoviștei, Universității Valahia, teoreticieni și practicieni ai conceptului de antreprenoriat au participat la simpozion studenți și, evident, antreprenori.

Ștefania Stroică, director Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița:

„De ce scrieri despre antreprenoriat? Ce au în comun un antreprenor și un scriitor? Am ajuns la concluzia că ambii sunt creativi. Într-un fel sau altul, fiecare antreprenor este un povestitor. În lumea afacerilor, cuvintele contează. Au puterea de a mobiliza resurse, de a atrage clienți, de a motiva echipe. Un antreprenor care știe să își spună povestea este deja cu un pas înainte. Astăzi, mai mult ca oricând, cuvântul are rolul de a ne ghida.

În lumea aceasta în care totul se schimbă, timpul nu mai este timp, singura constantă pare a fi incertitudinea și totul merge în zona digitalizării, avem nevoie de cuvinte, avem nevoie să ne expunem ideile, să discutăm, să vorbim despre concepte și astăzi vorbim despre antreprenoriat. Literatura și antreprenoriatul pot lucra împreună. Scrierile despre antreprenoriat nu sunt doar despre cum să construim afaceri sau despre cum să facem planuri de afaceri sau despre bugete, sunt scrieri despre cum să construim caractere puternice și despre cum să învățăm etica în afaceri”, a deschis discuția moderatorul întâlnirii, Ștefania Stroică – directorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița.

Consilierul eparhial preot Marian Puiescu a scos în evidență a cele două concepte ale civilizației capitaliste de astăzi: încrederea și povestea. În lumea noastră, totul este despre cuvânt, este despre scriere, iar povestea este cea care face să meargă o comunitate.

„Fiecare dintre noi suntem o poveste și, în măsura în care mizăm pe încrederea celorlalți și le oferim încredere celorlalți, atunci suntem cu adevărat oameni și în manifestare și în cuvânt”, a explicat preotul Marian Puiescu, accentuând faptul că, de-a lungul istoriei, civilizațiile s-au prăbușit din cauza lipsei de încredere și a falsificării poveștilor de viață.

Expunerea prorectorului Universității Valahia din Târgoviște, prof. univ. dr. Radu Florin, a fost una care s-a bazat mult pe cifre, fiind  aduse în discuție momente emblematice din istoria antreprenoriatului în România, plecând de la anul 1990 – când elevii la liceele cu profil economic habar nu aveau ce înseamnă cuvântul antreprenor, chiar dacă „antreprenoriatul există de când există și omul”, și ajungând la primele forme de antreprenoriat din țara noastră – bișnițarii, valutiștii, consignațiile și casetele audio vândute pe stradă.

Prof. univ. dr. Agnes Erich – directorul Bibliotecii Județene IH Rădulescu Dâmbovița a vorbit despre primele periodice apărute în România, la începutul secolului al XIX-lea, în care au fost publicate pentru întâia oară reclame la diferite produse și povești de succes ale unor oameni de afaceri. A punctat Agnes Erich că primul periodic tipărit în România – „Curierul Românesc”, scos de scriitorul târgoviștean Ion Heliade Rădulescu, a reprezentat  o formă de antreprenoriat, din moment ce nu a existat nici un fel de sprijin din partea statului, iar Ion Heliade Rădulescu și-a folosit „avutul propriu” pentru ca ziarul să reziste.

În cadrul întâlnirii „Scrieri despre antreprenoriat ” organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, astăzi – 29 august 2024, s-a conturat ideea că va trebui să apară un „Cod al Antreprenorului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Accident rutier pe DN 71 Târgoviște-București, soldat cu decesul unei persoane 

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu...

Transport ilegal de deșeuri 

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Fieni au oprit pentru...

Razie pe drumurile din județul Dâmbovița 

Ample controale au avut loc pe raza județului, care...

Pompierii dâmboviţeni, mereu la datorie

Pompierii au fost prezenți în Parcul Chindia în timpul...