Școală modernă și încăpătoare pentru copiii din Sălcioara

1 0

În  comuna  Sălcioara, bine administrată de primarul  Valentin Pârvu, problemele nu lipsesc! Din contră, multe dintre acestea sunt amplificate de specificul local, unitatea administrativ teritorială, destul de întinsă ca suprafață, fiind formată din mai multe sate, aflate la distanțe apreciabile.  În consecință, una dintre provocările din ultimii ani a fost întreținerea și gestionarea   sistemului educațional local. Dincolo de  asigurarea cheltuielilor curente și materialelor  necesare acestor instituții de învățământ,  deosebit de dificilă într-o comună cu buget afectat de constrângerile de ordin economic,  s-au făcut resimțite efectele scăderii populației școlare, fapt ce  va conduce, implacabil, la închiderea unor unități și comasarea elevilor la instituțiile aflate în satul de centru.

Situația nu este singulară la Sălcioare, este resimțită în multe alte comunități rurale, dar aici s-a muncit mult și s-au investit permanent bani buni  în reabilitarea și dotarea tuturor școlilor și grădinițelor. Spre supărarea primarului Valentin Pârvu, acum clădirile bine întreținute riscă să ajungă cu lacătul pe ușă, pentru că nu mai au suficienți elevi.

„Am creat acolo condiții deosebite de studiu și confort ambiental. Am montat centrale termice, grupuri sanitare în interior, apă curentă. Totul așa cum prevăd normativele. Singurul mare inconvenient cu care ne confruntăm acum este numărul de copii, aflat în continuă descreștere”, ne-a precizat primarul comunei Sălcioara.

Soluția optimă pentru a trece peste  dificultățile care au la origine   scăderea natalității și  migrării populației  către orașe sau mai departe, în străinătate, a fost identificată și pusă în practică de  primarul Valentin Pârvu: în satul de centru e construiește o școală modernă, suficient de încăpătoare pentru a primi toți elevii din comună.  Astfel, copiii din toate cele nouă sate să fie transportați cu microbuzele școlare la Bănești, cu costuri mai mici comparativ cu întreținerea unui mare număr de imobile dar și cu garanția unui act educațional de calitate.

Proiectul școlii noi  este  într-un stadiu avansat de realizare, investiția de peste 60 de miliarde de lei vechi fiind asigurată   prin PNDL II.  Școala, aflată în imediata apropiere a Primăriei, va avea 12 săli de clasă, laboratoare, o sală de sport și teren exterior pentru practicarea activităților sportive. Primarul Valentin Pârvu speră, dacă nu vor apărea alte probleme generate de criza economică, ca, la finele anului 2023, școala de la Bănești, să fie dată în folosință. Instituția de învățământ va fi una dintre cele mai frumoase din județul Dâmbovița.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Bursa locurilor de Muncă: 35 de agenți economici cu peste 350 de oferte

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița organizează vineri, în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmbovița, Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Potrivit organizatorilor, până la această data, 35 de agenți economici si-au exprimat intenția de a participa la eveniment, iar oferta de locuri de muncă este de peste 350 […]