Schemă de ajutor de minimis pentru cultivatorii de cartofi

1 0

În  ultima ședință de Guvern, la propunerea ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu,  a fost  adoptată Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum” în anul 2022.

Prin actul normativ se stabilește o schemă de ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof, în baza prevederilor Regulamentelor europene. Categoriile de fermieri cărora li se aplică sprijinul prevăzut prin prezenta hotărâre sunt:

-producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător;

-producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;

-producători agricoli persoane juridice.

Toți cei interesați trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:

-să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha;

-să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere;

-să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2022;

– să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare). 

Cererea de înscriere în program și documentele însoțitoare se depun începând cu data intrării în vigoare a  prezentei hotărâri, până cel târziu la data de 15 iulie inclusiv, a anului de cerere.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, în sumă 15.000.000 lei, reprezentând echivalentul a maximum 3.000.000 euro și se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

Valoarea  maximă  în  euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200  euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. 

Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Participare record: Peste 100 de sportivi în concurs și 4000 de spectatori la etapa Campionatului Național de Motocros

Etapa a IV-a din Campionatul Național Individual al României la Motocros 2022 de la Moreni s-a încheiat. CSM Flacăra și Primăria Moreni- primar Constantin Dinu, au fost gazde   bune și  a fost o etapă reușită. Organizatorii mulțumesc și pe această cale  sponsorilor și partenerilor oficiali, dar și tuturor spectatorilor care […]