Săptămâna prevenirii criminalităţii continuă cu activităţi dedicate prevenirii victimizării minorilor

Poliţiştii de la prevenire au organizat o activitate de informare cu privire la siguranţa în mediul online şi riscurile utilizării reţelelor de socializare, într-un parc din zona centrală a municipiului Târgovişte, dedicată părinţilor şi copiilor.
Poliţiştii, sprijiniţi de voluntari din cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii, au oferit celor mici flyere cu informaţii şi recomandări privind pericolele din mediul online şi baloane cu mesaje preventive.
De asemenea, structura de prevenire a criminalităţii, în colaborare cu studenţii Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte, partenerii Proiectului
„ATENŢIE! E VIAŢA TA!”, au fost alături
de elevii de la Liceul Teoretic Ion Heliade Rădulescu din localitate.
În cadrul acestor întâlniri, poliţiştii au abordat teme precum traficul de persoane, exploatarea minorilor, faptele de cerşetorie, riscurile ce pot apărea în mediul virtual.
Liceenii au fost informaţi cu privire la măsurile pe care le pot adopta pentru a preveni fenomenul de victimizare a minorilor.
Recomandări părintilor
Supravegheaţi activitatea copilului dumneavoastră pe Internet. Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze. Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă, de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi. Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere. Arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă. Învăţaţi copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet. Explicaţile copiiilor că nu este bine să nu stabilească, fără acceptul dvs., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet. Discutaţi despre riscurile la care se pot expune. Încurajaţi-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfor-tabil ori le provoacă teamă. Învăţaţi-vă copilul ce înseamnă autoprotecţia pe Internet. Dacă un site încurajează copiii să transmită numele pentru a personaliza conţinutul acelui program, ajutaţi-l să-şi găsească un nume fictiv. Încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă, cuviincioasă inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii. În cazul în care sesizaţi schimbări negative în comportamentul copiilor, discutaţi cu aceştia şi încercaţi să aflaţi cauzele care au generat aceste modificări. Discutaţi cu cadrele didactice şi apelaţi la specialişti care vă pot oferi sprijin în gestionarea situaţiei. Pentru faptele abuzive din online, răspunderea e în offline, adică în mediul real. Internetul poate crea dependenţă! Nu lăsaţi copiii să petreacă ore în şir în faţa ecranului, stabiliţi de comun acord un program de utilizare a calculatorului şi oferiţi-le alternative de petrecere a timpului liber! Nu folosiţi dispozitivele electronice ca alternativă la lipsa de disponibilitate de a petrece timp cu copiii dumneavoastră! Internetul nu poate înlocui afecţiunea, conversaţia şi educaţia pe care le pot oferi numai părinţii în timpul petrecut împreună cu copiii. Dacă acest timp este pierdut, riscurile utilizării greşite a Internetului devin din ce în ce mai mari.
Recomandări pentru copii
Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta. Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor, iar dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise. Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior. Oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice. Evită să postezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi; în plus, odată ce asemenea fotografii vor fi făcute publice, nu vei mai putea decât foarte greu să ştergi din amintirea ta trauma ruşinii şi umilinţei la care ai fost expus. Gândeşte-te foarte bine înainte de a te expune într-un mod indecent dacă vrei să îţi păstrezi sau să îţi pierzi demnitatea de fiinţă umană! Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat! Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor şi provocărilor pe care le primeşti în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viaţa reală şi te îndeamnă să săvârşeşti fapte ce îţi pot pune viaţa în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur. Nu îţi fie teamă de cei care te ameninţă pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. Ei nu au putere asupra ta, doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere şi doar dacă-i crezi au putere! În realitate, singura lor putere este anonimatul. În faţa unor adulţi responsabili, precum părinţii tăi, profesorii sau poliţiştii, medicii sau psihologii, agresorul tău se va dovedi mai neajutorat decât tine, pentru că el se ştie vinovat. Dacă te ameninţă că are acces la informaţii confidenţiale ca să îţi arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informaţii care se găsesc foarte uşor pe Internet şi nu dovedesc nimic. Aşa că, nu ezita să anunţi un adult în care ai încredere că eşti victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet şi vei fi protejat! Dacă cineva te face să te simţi incon-fortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Primarii dâmboviţeni trebuie să se mişte rapid cu documentaţiile pentru investiţiile pe PNDL 2

Dacă administraţiile nu se trezesc la realitate, unele localităţi dâmboviţene riscă să piardă finanţarea pentru obiective de investiţii prin PNDL 2. Şi acest lucru este posibil pentru că nici până la acest moment unele primării nu au catadicsit să trimită documentaţiile tehnico-economice prevăzute de legislaţia în vigoare pentru obiectivele de […]