Săptămâna Porţilor Deschise la Casa Atelier Gravor „Gabriel Popescu” din Vulcana Pandele

0 0

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte în parteneriat cu Asociaţia „Tradiţia Pandeleană” şi Căminul Cultural „Izvor de Apă Vie” Vulcana Pandele, organizează în perioada 8 – 15 aprilie 2019, Săptămâna Porţilor Deschise la Casa atelier gravor „Gabriel Popescu”, ca omagiu adus primului mare gravor, născut pe meleaguri dâmboviţene, care a locuit şi a creat – în casa cu atelier de la Vulcana Pandele, unde se află unica presă din lemn, cu valţuri, pentru imprimat gravuri în metal. Ţinând cont că 2019 a fost proclamat An omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) în Patriarhia Română, Casa atelier gravor „Gabriel Popescu” a vernisat luni, 8 aprilie 2019, ora 12.30 o expoziţie dedicată acestei teme.
Artistul Gabriel Popescu a fost fiul preotului Grigore Dumitru care a slujit la biserica Fusea din 1863 până în 1902. Expoziţia oferă în primul rând dâmboviţenilor, dar şi celor interesaţi posibilitatea deschiderii unor „ferestre în timp” către „icoanele vii” ale satului de altădată: preoţi şi învăţători, dar şi către primarii gospodari care erau „buni, oneşti, cu simţul dreptăţii sădit în suflet, buni plugari”, care s-au străduit „să le slujească de părinte … sfătuitor la nevoi şi cu glas la cei puternici când avem păsuri” şi care au înţeles că „ţăranul … din comună avea mult bun simţ, o inteligenţă vie, care pricepea lesne tot ce-i spui în interesul său şi poţi face dintr-însul ce vrei, numai să şti cum să-l iei”.
„Satele româneşti, cu biserici şi case ţărăneşti, cu cimitire şi morminte străjuite de cruci, cu uliţe şi porţi primitoare, sunt purtătoarele unui limbaj tainic şi vizibil al tradiţiei, al continuităţii fizice şi spirituale ale acestui neam, sunt oglinzi ale sufletului românesc, în care se arată astăzi, după caz, hărnicia sau delăsarea noastră, responsabilitatea sau indiferenţa”, spunea Patriarhul Daniel. În perioada 8 – 15 aprilie 2019, la Casa atelier gravor „Gabriel Popescu” din Vulcana Pandele intrarea este liberă.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Două maşini incendiate în centrul municipiului Târgovişte

În noaptea de duminică spre luni, într-o parcare din centrul oraşului Târgovişte, pe bulevardul Libertăţii, două autoturisme sau făcut scrum. Din primele date se pare că focul a fost pus intenţionat la un autoturism BMW şi de aici flăcările s-au extins la un alt autoturism DUSTER, parcat lângă cel incendiat. […]