Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului 25-31 mai 2021

0 0

Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului se desfăşoară în perioada 25-31 mai 2021. Apariţia COVID-19 a amplificat problematica privind diagnosticarea şi tratamentul cancerului afectând rata de morbiditate şi mortalitate prin aces-ta.Desfăşurată sub sloganul ” Cancerul este un risc pentru o formă severă de COVID-19! Nu lăsa boala să te afecteze! Şi tu poţi lua măsuri şi tu poţi preveni şi tu te poţi proteja!””, campania privind cancerul are ca temă în anul 2021, Protejarea sănătăţii, o grijă specială pentru pacientul oncologic în contextul pandemiei COVID-19.
Scopul campaniei este: Conştientizarea persoanelor cu afecţiuni oncologice în ceea ce priveşte vulnerabilitatea crescută a acestora în contextul pan-demiei COVID-19.
Campania are ca obiective conştientizarea şi creşterea nivelului de informare a pacienţilor oncologici asupra:
” Vulnerabilităţii acestora în faţa infecţiei COVID-19
” Măsurilor de prevenţie necesare în cursul pandemiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Mesajele principale ale campaniei sunt:
” Pacienţii oncologici sunt grupuri populaţionale aflate la risc în contextul pandemiei cu
SARS-Cov-2!
” Pacienţii oncologici necesită măsuri crescute de protecţie pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus!
” Informarea corectă asupra SARS-Cov-2 influenţează comportamentele de prevenţie şi încrederea în eficacitatea prevenţiei!
Cancerul reprezintă una din principalele cauze de deces în România.
Numărul cazurilor noi de cancer depistate în cabinetul de oncologie în perioada 2010?2019 a crescut de la 59.034 (2010) la 59.606 (2019), incidenţa cazurilor de cancer în aceeaşi perioadă variind între 291,6%ooo locuitori în 2010 şi 307,7%0oo locuitori în 2019. Prognoza privind incidenţa prin cancer până în anul 2025 arată tendinţa de creştere continuă a cazurilor noi de cancer, ceea ce impune o mai mare atenţie acordată prevenţiei acestei boli prin screeninguri, unde este posibil, pentru a determina o reducere a costurilor şi a mortalităţii prin această boală. Ponderea bolilor neoplazice diagnosticate a fost mai ridicată în rândul bărbaţilor (54%) din totalul cancerelor decât în rândul femeilor (46%). La bărbaţi, cancerul de prostată se afla pe primul loc cu 23% din toate cazurile noi de cancer diagnosticate, urmat de cancerul pulmonar (14%) şi cancerul colorec-tal (13%).În rândul femeilor, cancerul de sân era cel mai frecvent (29%) din toate cazurile noi de cancer, urmat de cancerul col-orectal (12%) şi cancerul pulmonar (9%)
Cele mai frecvente afecţiuni la mortalitatea prin tumori în anul 2019 au fost:

 • tumora malignă a bronhiilor şi a pulmonului (44.2 %o00
  loc.),
 • tumora malignă a colonului (17.8 %<>00 loc.),
 • tumora malignă a sânului (15.5 %o00 loc.),
 • tumora malignă a stomacului (13.8 %<>00 loc.),
 • tumoara malignă a pancreasului (13.3 %<>00 loc.),
 • tumora malignă a ficatului şi a căilor biliare intrahepat-ice (12.8_ %°00 loc.)
  În România, implicarea promotorilor sănătăţii în stimularea schimbării comportamentale a populaţiei, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenţie în apariţia cancerului, fiind la îndemâna tuturor.
  De asemenea, mediati-zarea largă a campaniei din anul 2021 ” Pandemia COVID nu trebuie să afecteze diagnosticarea şi tratamentul cancerului” prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să conştientizeze mai bine asupra prevenţiei acestei boli.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Indiferent de incidenţa cazurilor de COVID-19, unele universităţi au ales cursurile exclusiv online

Dacă elevii au revenit la cursuri, mulţi studenţii continuă anul universitar în sistem online. Fiecare rector a decis cum încheie acest an de învăţământ, iar unii au ţinut cont că mai sunt doar câteva săptămâni de cursuri. Astfel, indiferent de incidenţa cazurilor de COVID din oraşe, universităţile au ales fie […]