În noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, România va trece la ora de iarnă, iar mulți oameni vor resimți fizic sau mental această schimbare aparent minoră.
Trecerea la ora de iarnă 2023 în România se face în ultima duminică din luna octombrie iar schimbarea efectivă a orei va avea loc la ora 4:00, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 devine ora 3:00.
Această schimbare va face ca acea zi să fie cea mai lungă din an, având în total 25 de ore. Potrivit Convenției fusurilor orare, ceasurile arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă. Diferențele între ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
Mulți oameni se confruntă cu dificultăți de adaptare, pentru că schimbarea orei poate perturba ritmul somnului și poate duce la oboseală și lipsa de concentrare în primele zile. Unii experți recomandă ajustarea treptată a programului de somn, cu câteva minute înainte de culcare înaintea trecerii la ora de iarnă.
Inițial, sistemul orei de vară și de iarnă a fost implementat pentru a putea fi făcute unele economii la consumul de energie, acolo unde se lucra în mai multe schimburi.
Dat fiind că nu toate țările se comportă unitar din acest punct de vedere, în septembrie 2018 Uniunea Europeană a propus un proiect prin care se dorea eliminarea schimbării orei. Comisia UE a vrut de fapt să elimine schimbarea de oră până la sfârșitul anului 2021, proiectul nefiind materializat din cauza pandemiei. Odată cu sfârșitul schimbării orei, statele membre ar putea decide singure dacă doresc ora permanentă de iarnă sau de vară.