Salvamontiştii dâmboviţeni, pe baricade

salvamontÎn timp ce unii se refac după sărbătorile de iarnă, alţii abia le încep. Moldovenii, ucrainenii şi ruşii au sărbătorit ieri Crăciunul pe stil vechi. În Platoul montan dâmboviţean Bucegi, sute de turişti moldoveni, ucraineni şi ruşi, au băut, au mâncat pe săturate şi au ales să-şi petreacă Crăciunul pe rit vechi. Salvamontiştii dâmboviţeni sunt pe baricade, în ceea ce priveşte modul de acţiune în caz de accidente, în zonele montane, astfel încât turiştii care vor petrece zilele de Crăciun pe stil vechi în zona Padina-Peştera să beneficieze de serviciile de salvare ale unor oameni deosebit de pasionaţi de munca lor. În aceste zile, numărul salvamontiştilor a fost suplimentat. Salvamontiştii îi sfătuiesc pe cei care vor să parcurgă traseele montane pe jos până pe platoul Bucegi să fie bine echipaţi şi să aibă telefonul mobil încărcat. Mai mult, turiştii care pornesc pe traseele alpine din Bucegi trebuie să respecte marcajele şi să nu se abată de la acestea. Temperaturile ridicate din ultimele zile i-au pus în gardă pe salvatorii montani care patrulează pe potecile alpine în sprijinul turiştilor aventuroşi. Şeful Salvamont Dâmboviţa, profesorul Doru Deaconescu, ne-a declarat că are în dotare tot strictul necesar pentru a interveni şi, totodată, dacă sunt situaţii de criză, există posibilităţi de a găzdui şi turiştii aflaţi în dificultate. Meseria de salvator montan este prost sau deloc retribuită. Cei care o fac iubesc muntele şi iubesc viaţa, iar asta le ţine loc de orice altceva.
Anunţaţi prietenii care e traseul şi durata lui
Pentru cei care doresc să-şi petreacă vacanţa în zona montană, Serviciul Judeţean Salvamont Dâmboviţa face câteva recomandări atât şoferilor, cât şi celor care vor să facă drumeţii în zonele montane. În primul rând, şoferii care călătoresc spre zona montană trebuie să pornească la drum numai după ce s-au informat despre prognoza meteo peMUNTE, SALVAMONT, drum munte perioada următoare, starea drumurilor şi a accesului în zonă. Autovehiculele să fie dotate în mod obligatoriu cu lanţuri antiderapante, o lopată şi un cablu de tracţiune, pentru a putea evita blocarea. În portbagaj e bine să existe o pătură sau sac de dormit, o rezervă de hrană şi apă, lanternă şi, eventual, un pulover gros, din lână sau Polartec şi o sursă de căldură. Cei care merg în drumeţii trebuie să informeze fie prietenii, fie cabanierii din zonă sau patrulele Salvamont despre intenţia de a porni pe traseu, durata turei şi traseul ales. În cazul în care se recomandă amânarea turei din diferite motive (condiţii meteo nefavorabile, echipament insuficient sau neadecvat scopului propus etc.), să respecte aceste recomandări, să respecte întocmai traseele / marcajele turistice pentru a evita rătăcirile, în zona de creastă să evite staţionarea pe cornişele formate şi să nu consume nici înainte şi nici în perioada desfăşurării turei niciun fel de băuturi alcoolice. În caz de pericol, puteţi solicita ajutorul echipelor Salva-mont prin apel telefonic, la numărul 0-SALVAMONT -0725-826668 sau 112.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

270 de conducători auto, sancţionaţi pentru exces de viteză

În decursul a patru zile, pentru prevenirea evenimentelor rutiere grave şi fluidizarea traficului, poliţiştii din cadrul structurilor de poliţie rutieră şi ordine publică au desfăşurat o acţiune pe DN 7. Acţiunea a vizat îndeosebi depistarea şi sancţionarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză. Au fost folosite autospecialele […]