S.O.S. PĂDUREA! Cetăţeni, nu uitaţi ! Protejând PĂDUREA, protejaţi VIAŢA!

Date:

LUNA PĂDURII, sărbătoare anuală ce se desfăşoară în perioada 15 martie – 15 aprilie, este unul din cele mai importante evenimente în domeniul silvic şi ecologic. 

În ţara noastră, majoritatea ecosistemelor naturale sunt specifice pădurilor şi prezintă o mare diversitate faunistică şi floristică, favorizată de poziţia geografică, de varietatea reliefului, de condiţiile hidrologice, climatice şi evoluţia solului.

Pădurea reprezintă cel mai important factor stabilizator al mediului înconjurător, fiind denumită şi “aurul verde al Pământului”. Furnizează două treimi din oxigenul necesar vieţii şi absoarbe o importantă cantitate de CO2 din aer, contribuind la reducerea poluării. Filtrează apa provenită din precipitaţii, fixează solul împiedicând astfel producerea alunecărilor de teren şi eroziunile provocate de ploaie sau vânt. De asemenea, poate reduce mult amploarea viiturilor produse în urma ploilor torenţiale. 

Din cauza tăierilor efectuate de om, dar şi a unor calamităţi naturale (cum sunt furtunile puternice, dar mai ales incendiile), astăzi există suprafeţe întinse de pe care pădurea a fost nimicită.

Din nefericire, în România se pierd anual sute de hectare de pădure din cauza incendiilor, pagubele fiind cu atât mai mari dacă ţinem seama de consecinţele pe care acestea le presupun pe termen scurt (modificarea peisajului, dispariţia faunei sau florei, uneori aparţinând speciilor rare) sau pe termen lung (reconstituirea biotopului). Cicatrizarea rănilor pădurilor se face prin reîmpădurire, dar ambianţa originală a pădurii este foarte dificil de restaurat şi durează mulţi ani.

Un incendiu în pădure poate fi provocat accidental prin descărcări electrice atmosferice, din cauza secetei şi vântului (atunci când solul şi litiera se usucă în ritm accelerat), eliberând substanţe volatile ce favorizează propagarea incendiului, dar de cele mai multe ori este provocat de acţiuni neglijente ale omului.

În această perioadă, dată fiind cantitatea de vegetaţie uscată existentă, sursele ce pot provoca incendii sunt: focurile de tabără, focurile utilizate pentru prepararea mâncării, jocul copiilor cu focul, jarul sau scânteile purtate de vânt şi propagarea incendiului de la arderea vegetaţiei uscate şi a miriştilor.

Recomandările I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa pentru prevenirea incendiilor la fondul forestier.

-respectaţi instrucţiunile personalului silvic şi semnificaţia indicatoarelor de securitate în zonele turistice;

-instalarea corturilor şi grătarelor se face numai în locurile de popas special amenajate în acest sens, având la îndemână mijloace pentru stingerea focului;

– pregătiţi focul pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz pe timp de secetă excesivă ori în condiţii de vânt;

– nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat;

–  înainte de plecare asiguraţi-vă că focul este stins. Stropiţi cenuşa cu apă, până ce jarul este stins complet;

–  dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le;

– supravegheaţi în permanenţă copiii şi nu îi lăsaţi să se joace cu focul;

– resturile de ţigări nu se aruncă la întâmplare;

– menţineţi curăţenia în pădure: aruncaţi în locurile special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele;

–  anunţaţi imediat orice incendiu pe care il observaţi la 112 !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

ȘANSE MINIME PENTRU SORANA CÎRSTEA LA STUTTGART

Zilele trecute a fost efectuată tragerea la sorți pentru...

ARGINT LA CUPA ROMÂNIEI DE BOX PENTRU CS TÂRGOVIȘTE

Performanță remarcabilă atinsă de unul dintre cei mai promițători...

CSM TÂRGOVIȘTE, ZDROBITĂ DE SEPSI SIC SF. GHEORGHE ÎN PRIMUL MECI AL FINALEI MICI

Ultimele câștigătoare ale titlului național din baschetul feminin românesc...