S-au scumpit polițele de asigurare împotriva dezastrelor! Nivelul despăgubirilor rămâne același!

Date:

Începând din această săptămână, prețul asigurării obligatorii pentru locuințele cu structura mai rezistentă, în special din orașe, a crescut de la 100 de lei la 130 de lei pe an, în timp ce despăgubirea maximă în cazul unui dezastru produs de cutremur, inundații sau alunecări de teren a rămas aceeași – 100.000 de lei. Pentru locuințele de tip B asigurarea obligatorie va costa tot 50 de lei pe an pentru o sumă asigurată de 50.000 de lei.

Este urmarea directă a modificărilor aduse Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, dar schimbările nu vizează doar prețul poliței.

Locuințele de tip A sunt construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic iar locuințele de tip B sunt construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic (Ex. chirpici).

Asigurătorii nu pot încheia o asigurare facultativă a locuinței, fără să fie emisă mai întâi o asigurare obligatorie, astfel că toți cei care au asigurări facultative la locuințe, inclusiv cei cu credite imobiliare la bănci vor trebui să plătească per total o asigurare mai mare pentru locuința deținută.

Pentru că oamenii nu-și fac asigurare obligatorie pentru locuințe și primarii nu au aplicat niciodată amenzi, autoritățile au adus noii legi câteva schimbări menite să-i determine pe proprietari să-și încheie aceste polițe PAD.

 Orice înregistrare sau modificare din Cartea Funciară se va opera numai dacă există asigurare PAD

Pe de altă parte, amenzile care ar trebui date de primari pentru lipsa poliței PAD rămân în totalitate la bugetul local

A apărut pentru prima dată în lege un calendar strict pe care primariile trebuie să îl îndeplinească atunci când înștiințează proprietarii despre lipsa asigurării PAD – semestrial, începand cu 15 ianuarie 2024.

Polițele PAD vor putea fi vândute și de angajații primăriilor iar brokerii vor putea vinde PAD fără mijlocirea unui asigurător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A ajuns cu mașina în șanț 

Evenimentul rutier  s-a produs în localitatea Nisipurile. Cel mai probabil...

O clipă de neatenție îi putea costa viața! 

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu...

Tragedie pe DN 72A, în localitatea Gheboieni

Tragedie pe DN 72A în localitatea Gheboieni,  polițiștii din...

Jandarmii dâmbovițeni, în mijlocul cetățenilor 

Jandarmii dâmboviţeni au participat la ziua de 1 Decembrie,...