S-a stabilit un cost de 300 lei/persoană/zi de carantinare instituţionalizată

S-au aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare, a standardelor de cost şi a listei spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziţie de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologie şi biologic, conform prevederilor Legii nr. 136 / 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Conform actului normativ, se aprobă normele metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare special desemnate pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare, puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, dar şi normele metodologice pentru stabilirea standardelor de cost în vederea stabilirii cheltuielilor aferente carantinei pentru fiecare persoană. Tot acest document aprobă lista spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziţie de către autorităţile administratiei publice centrale şi locale.
Ministerul Sănătăţii a făcut o analiză în vederea stabilirii cheltuielilor aferente pentru carantină, în baza căreia s-a stabilit un cost de 300 lei/persoană/zi de carantinare.
În situaţia în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autorităţi, cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/pers, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea.
Cheltuielile cu translatorul şi cu tratamentele necesare se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe bază de documente justificative.
În cazul tratamentelor necesare acestea se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, reţetă, etc, prin care se atestă afecţiunea medicală preexistentă sau apărută pe perioada de carantină.La nivelul spaţiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecţiuni medicale preexistente, servicii de curăţenie, lenjerie (min. 2 rânduri/ pat) şi prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (pijamale 2buc/pers şi papuci de unica folosinţă 2 buc/pers), protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înţeleagă, mijloace necesare pentru comunicarea cu familia. Persoanele aflate în carantină beneficiază de hrană şi apă în cantitate suficientă ( între 2-4 l/persoană), iar în cazul persoanelor aparţinând unor religii şi culte religioase recunoscute de statul român, cu particularităţi de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităţilor, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Masa se va servi în cameră şi se vor utiliza tacâmuri şi veselă de unică folosinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Mascaţii au descins la Bălteni

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, însoţiţi de jandarmi şi specialişti ai S.D.E.E. Muntenia Nord au derulat acţiuni pentru prevenirea şi combaterea sustragerii de energie electrică în localitatea Bălteni. În urma verificărilor efectuate la locuinţele mai multor persoane, lucrătorii societăţii de furnizare a energiei electrice au dezafectat 34 […]