S-A LANSAT CEA DE-A CINCEA ETAPĂ DE FINANŢARE A LUCRARILOR DE CADASTRU GENERAL

0 0

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a lansat cea de-a cincea etapă de finanţare a lucrărilor de cadastru general. Suma totală alocată de ANCPI în această etapă de finanţare pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, pe sectoare cadastrale, este de aproape 280 de milioane de lei.
ANCPI, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, finanţează şi în 2019, din veniturile proprii, lucrări de cadastru general în toate localităţile eligibile în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Primarii interesaţi să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPl) începând cu luna aprilie. Lucrările sunt gratuite pentru cetăţeni.
Astfel, în 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, faţă de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 şi 135.000 de lei în 2016. Până în prezent, 2.181 de primării şi-au exprimat dorinţa de a accesa aceşti bani în 2019, pentru a înregistra în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară o suprafaţă estimată de 3.291.000 hectare şi un număr estimat de 4.066.000 de imobile. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Totodată, pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, primăriile care semnează contracte de finanţare cu OCPI-urile trebuie să găsească prestatori până la sfârşitul lunii iunie anul curent. Conform actelor normative în vigoare, ANCPI va efectua plăţile către primării după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate.
La evenimentul de lansare au participat, alături de Radu Codruţ ŞTEFăNESCU (preşedinte -director general al ANCPI), Ovidiu Victor FRENŢ (prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud), loan Aurel CHERECHEŞ (prefectul judeţului Cluj), dar şi aproximativ 30 de primari din cele două judeţe.
Discuţiile cu autorităţile locale au vizat problemele întâmpinate în realizarea lucrărilor de cadastru general, modalităţile de accelerare a PNCCF, precum şi propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei în domeniu.
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Marţi se semnează contractul de lucrări pentru reabilitarea şi extinderea Şcolii "Mihai Viteazul"

Primarul Municipiului Târgovişte, Cristian Stan a anunţat că marţi va fi semnat contractul de lucrări pentru proiectul de modernizare, reabilitare şi extindere a Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul”, fiind în derulare şi procedura de licitaţie pentru un alt obiectiv pe zona de infrastructură educaţională, anume Grădiniţa cu program prelungit „Rază de […]