S-a deschis expoziția de pictură comparată „Tema” la Muzeul de Artă Târgoviște 

Date:

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită la Muzeul de Artă, să  vizitați expoziția de pictură comparată „Tema”, semnată de pictorii Horea Paștina și Cristian Dițoiu. 

Sunt prezentate publicului o serie de lucrări cu tematică variată în care există ca numitor comun celor doi artiști: formele primare (cerc, pătrat, triunghi – Horea Paștina, pătrat – Cristian Dițoiu) și secțiunea de aur, lumina și natura. 

În această expoziție se prezintă și reprezintă două viziuni ale unor artiști din generații diferite, care exprimă lumina prin mijloace plastice variate. 

În cazul artistului Cristian Dițoiu, lumina reprezintă o temă de cercetare de mai bine de o decadă, fapt pentru care seriile „Ecleraj” ilustrează aceste căutări. Opera rezultată din această cercetare, după cum amintește pictorul și restauratorul de pictură Cristian Dițoiu „poate fi inclusă în spectrul mai larg al picturii: abstract – concret – rational.  Cele două serii prezentate în oglindă una față de cealaltă, în cadrul acestei expoziții, au ca structură interioară „pătrat înscris în pătrat și tablou în tablou”.  

În ceea ce privește seria de lucrări prezentată de maestrul Horea Paștina, lumina iradiată de alb și formele diafane ale peisajelor „grădini ale sufletului” transpuse într-o rețea fină de forme geometrice primare duc spre forma crucii, a potirului, a Bisericii ca o întruchipare a Mântuitorului Iisus Hristos. Peisajele sale constituie o stare a sa – de meditație – a lumii sale interioare, profunde, de reculegere și nu înregistrează lumea palpabilă și recognoscibilă.

Expoziția ilustrează, prin simplitatea liniei, rigorile geometrice și finețea contrastelor cromatice, puterea de sinteză a picturii celor doi mari pictori ai artei contemporane românești.  

Cuvintele nu pot exprima starea de spirit, trăirea ori mesajul acestor lucrări și, prin urmare, vă așteptăm să vă delectați simțurile, să vă deconectați pentru o clipă, pentru a percepe această lume a luminii proiectate, a luminii naturii … a luminii divinității, în perioada 29 februarie – 26 mai 2024, la Muzeul de Artă din Târgoviște (Calea Domnească, nr. 185).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

ȘANSE MINIME PENTRU SORANA CÎRSTEA LA STUTTGART

Zilele trecute a fost efectuată tragerea la sorți pentru...

ARGINT LA CUPA ROMÂNIEI DE BOX PENTRU CS TÂRGOVIȘTE

Performanță remarcabilă atinsă de unul dintre cei mai promițători...

CSM TÂRGOVIȘTE, ZDROBITĂ DE SEPSI SIC SF. GHEORGHE ÎN PRIMUL MECI AL FINALEI MICI

Ultimele câștigătoare ale titlului național din baschetul feminin românesc...