Parlamentul României a adoptat ieri, o lege prin care se stabilește data de 14 mai ca Ziua Națională a Prieteniei și Solidarității între România și Statul Israel.
Potrivit prevederilor legii, în fiecare an, la 14 mai, vor fi organizate manifestări diplomatice, politice, culturale, sociale și artistice și vor fi prezentate materiale dedicate istoriei și promovării relațiilor bilaterale româno-israeliene.
Instituțiile de stat vor arbora, împreună, steagurile României și Statului Israel, iar Parlamentul României va organiza o sesiune solemnă dedicată Statului Israel.
De asemenea, misiunile diplomatice ale României, precum și autoritățile centrale și locale vor organiza evenimente pentru celebrarea Zilei Naționale a Prieteniei și Solidarității între România și Statul Israel.
„Cooperarea de lungă durată cu Statul Israel, cel mai apropiat aliat al României în Orientul Mijlociu și un partener de încredere la nivel global, se bazează, mai mult decât orice, pe încredere și solidaritate.
Această relație are o importanță deosebită, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere moral și simbolic. Ea se extinde dincolo de rațiunile de stat, contactele diplomatice sau valorile strategice și se bazează pe tradiție și idei profunde de prietenie și respect reciproc.
Așa cum cultura și istoria comunităților evreiești din România reprezintă un reper esențial și o parte integrantă a culturii și istoriei noastre naționale, Statul Israel a susținut întotdeauna țara noastră și poporul român.
Adoptarea acestei legi va crea un cadru excelent pentru dezvoltarea în continuare a legăturii noastre cu Statul Israel, va reafirma caracterul special și dinamic al parteneriatului dintre România și Statul Israel și va promova valorile comune pe care cele două state le împărtășesc.
Se spune adesea că prietenia adevărată se manifestă în cele mai dificile momente. Mai mult ca niciodată, acum este momentul pentru un astfel de simbol”, a declarat președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred-Robert Simonis.
La rândul său, președintele Knesset-ului, Amir Ohana, a declarat: “Aș dori să-mi exprim cea mai profundă gratitudine față de promotorii acestei cauze nobile, prietenii mei, președintele Camerei Deputaților Alfred-Robert Simonis, prim-ministrul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler.
Adoptarea fără probleme a acestei legi atât în Senatul României, cât și în Camera Deputaților, demonstrează profunzimea și autenticitatea legăturii noastre bilaterale, care se manifestă încă din prima Zi a Independenței Israelului, pe 14 mai 1948. Prietenia dumneavoastră este indispensabilă.
Pe 7 octombrie, dușmanii Israelului și-au pus în aplicare planurile lor barbare – transformându-se în cea mai sângeroasă zi pentru evrei de la Holocaust încoace. Dar, în mijlocul ororilor acelei date infame, Parlamentul și Guvernul României s-au ridicat la înălțimea momentului printr-o manifestare mândră și fără echivoc de sprijin pentru Israel. România s-a dovedit, în repetate rânduri ,ca fiind un stat model al Europei.
În orice circumstanțe, acțiuni precum acest proiect de lege – împreună cu vizitele de solidaritate, o proiecție în cadrul unei ședințe a Parlamentului a imaginilor filmate din 7 octombrie și sistarea finanțării pentru UNRWA (Agenția ONU de sprijin și lucrări pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat) – sunt deosebit de semnificative. Însă, în lumina tragediilor prin care am trecut recent, impactul lor atinge proporții istorice.
Sprijinul și ținuta dumneavoastră morală vor fi amintite în secolele care vor urma. Și așa cum vă mulțumesc eu astăzi, Israelul vă va mulțumi pentru totdeauna”.
Legea care stabilește data de 14 mai ca Ziua Națională a Prieteniei și Solidarității dintre România și Statul Israel a fost prezentată în Parlamentul României de deputatul Silviu Vexler, reprezentantul Federației Comunităților Evreiești din România.
În 2023, România și Statul Israel au marcat 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte printr-o Ședință Specială Comună a Parlamentului României, în prezența și cu participarea Președintelui Knesset-ului.”