RISC CRESCUT de incendii de vegetație în tot județul Dâmbovița 

Date:

Pompierii dâmbovițeni atrag  atenția ca în aceste zile temperaturile ridicate  favorizează apariția  incendiilor de vegetație .

Ore bune s-au luptat pompierii pentru a stinge  două incendii de vegetație uscată în localitățile Adânca și Corbii Mari.

Detașamentul de Pompieri Moreni a  acționat  cu o autospecială de stingere cu apă și spumă în localitatea Adânca pentru stingerea unui incendiu care se manifestă pe o suprafață de aproximativ 5 hectare.

În acelasi timp, Garda de Intervenție Potlogi a  intervenit în localitatea Corbii Mari, unde  incendiul se manifesta pe aproximativ 20 de hectare de vegetație. 

Chiar dacă legea interzice arderea resturilor vegetale din cauza riscului de propagare a incendiilor, dar și din cauza impactului asupra mediului, mulți săteni continuă să practice acest obicei.

Cele mai multe incendii sunt provocate fără intenție de către oameni, fie că lasă un foc nesupravegheat, de la o țigară aruncată într-un mediu uscat, fie că nu sting cărbunii rămași în urma unui grătar în aer liber.

Gunoaiele aruncate peste tot nu doar că poluează natura, dar pot fi un punct de plecare pentru aceste incendii devastatoare de vegetație. Sticlele pot acționa ca o lupă sub razele soarelui. Într-un unghi potrivit pot concentra un fascicul de lumina care să incendieze cu ușurință vegetația uscată.

Facem apel către cetățeni să:

–  manifeste responsabilitate și să înțeleagă că focul, dacă scapă de sub control, poate provoca pagube materiale importante și poate pune în pericol viețile.

– oprească incendierea vegetației deoarece eforturile echipajelor de intervenție sunt mari și resursele consumate sunt considerabile. (aici poti discuta din experienta de interventie si poti da exemple concrete din interventii la care ai paticipat)

 Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea subvenției de la APIA. 

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝟳.𝟱𝟬𝟬 𝗹𝗲𝗶 𝗹𝗮 𝟭𝟱.𝟬𝟬𝟬 𝗹𝗲𝗶, 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗮𝗻𝗲 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗰𝗲 𝘀𝗶 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝟱𝟬.𝟬𝟬𝟬 𝗹𝗲𝗶 𝗹𝗮 𝟭𝟬𝟬.𝟬𝟬𝟬 𝗹𝗲𝗶 pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝗶𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝘂𝗻𝗲 𝘀𝗶 𝘀𝗲 𝗽𝗲𝗱𝗲𝗽𝘀𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗰𝘂 𝗶𝗻𝗰𝗵𝗶𝘀𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝟯 𝗹𝘂𝗻𝗶 𝗹𝗮 𝘂𝗻 𝗮𝗻 𝘀𝗮𝘂 𝗰𝘂 𝗮𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

SMS-uri false date în numele Poștei Române

 Poșta Română avertizează că se dau SMS-uri false în...

Cea de-a 44-a ediție a concursului național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață” la Târgoviște

Concursul național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață”, organizat...

APIA va finaliza plățile restante până pe 16 octombrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) depune...

Regres în turismul dâmbovițean

Datele communicate de Direcția Județeană de Statistică pentru luna...