Rezultatele finale ale controalelor efectuate cu ocazia Săbătorilor Pascale

In perioada 21.03.2021 – 28.04.2021, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel naţional, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în:
” 11.334 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploataţiei);
” 3.180 de mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii;
” 89 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine la nivelul cărora au fost sacrificate 154.080 de capete tineret ovin/caprin;
” 43 de spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi iezilor la nivelul pieţelor şi fermelor în care au fost sacrificate 3.500 de capete tineret ovin/caprin;
În intervalul 21.03.- 28.04.2021, în România au fost sacrificaţi în total 157.580 de miei şi iezi.
Deficienţele constatate de inspectorii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 696 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 3.026.905 de lei, emiterea a 8 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi a 37 de ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.
De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 8.396 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, din care 1.350 de kg de carne de miel expusă la comercializare fără expertiză sanitară veterinară şi 129.577 de ouă.
Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate pot fi menţionate următoarele:
” desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar;
” deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare;
” etichetare necorespunzătoare;
” nerespectarea cerinţelor generale de igienă;
” lipsa implementării corespunzătoare a programul de autocontrol;
” lipsa monitorizării temperaturii în depozit;
” utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor;
” deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
” deficienţe structurale: vopsea exfoliată, gresie spartă, blat tranşare deteriorat;
” comercializarea peştelui cu termen de valabilitate depăşit;
” carne de miel expusă la comercializare fără expertiză sanitară veterinară.
ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziţionarea produselor alimentare să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar veterinar, cu respectarea măsurilor de distanţare socială privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusului Covid-19.
Reamintim tuturor cetăţenilor numărul de Call-Center al instituţiei 0800.826.787, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice reţea de telefonie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

14 mai 1981, primul zbor al unui cosmonaut român, Dumitru Prunariu, în spaţiul cosmic

14 mai 1981, primul zbor al unui cosmonaut român, Dumitru Prunariu, în spaţiul cosmic, cu nava Soiuz-40, şi a durat 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute, activitatea spaţială desfăşurându-se la bordul staţiei orbitale „Saliut 6”.Generalul-locotenent (rez.) Dumitru Prunariu este singurul român care a călătorit în spaţiu. La […]