Restaurant de lux – simbol al oraşului, devenit ruină

0 0

ruinaCândva, cel mai cochet restaurant din Târgovişte, este acum o ruină înnegrită de fum.
Imobilul, aflat pe lista monumentelor de patrimoniu, oferă o imagine dezolantă şi o mireasmă greu de suportat târgoviştenilor, turiştilor care vizitează obiectivele istorice din zonă şi locatarilor blocului din apropiere.
Lăsată fără pază, „Casa Dâmboviţeană” a devenit adăpost pentru hoţi şi oameni ai străzii. Nimeni nu s-a mai interesat de mobilier, de lampadare şi alte obiecte rare care puteau fi valorificate şi, eventual, donate unui muzeu. în 2007, ca din senin, s-a pornit şi un incendiu care a distrus tot ce se mai găsea în interior.
S-a speculat la acea vreme că focul a fost pus intenţionat, pentru a scădea valoarea imobilului. Distrugerile cauzate de foc au făcut ca imobilul să fie astăzi într-o stare avansată de degradare. Cu toate acestea, rămâne extrem de valoros pentru cei 2.533 de metri pătraţi aflaţi într-o zonă selectă a oraşului.
Restaurantul este ridicat pe structura unor beciuri din secolul al XVIII-lea, de către bunicul lui Alexandru Brătescu Voineşti. După naţionalizarea din 1947, a fost pe rând sediul Comitetului de partid, locuinţă şi apoi un restaurant de lux, ce avea o grădină de vară, cramă, dar şi birouri.
Nostalgicii, care îşi mai amintesc de perioada de glorie a monumentului, spun că a fost cel mai luxos restaurant din Târgovişte. Frecventat de cei dornici de ambient plăcut şi specialităţi culinare unice, au fost încântaţi şi de melodiile lui Gică Petrescu, Viorela Filip, Ion Dolănescu şi mulţi alţi artişti.
R.M.R.T. MAG Târgovişte, firmă rezultată în urma divizării Romarta, s-a judecat timp de 5 ani de zile cu liberalul Radu Câmpeanu, pentru fostul restaurant „Casa Dâmboviţeană”. Radu Câmpeanu a revendicat clădirea ca moştenitor al lui Mihalache Câmpeanu.
Deşi judecătoria şi Tribunalul Târgovişte i-au dat câştig de cauză, Câmpeanu a pierdut fostul restaurant la Curtea de Apel Ploieşti,printr-o decizie irevocabilă a magistraţilor.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Joi, AU FOST EVALUAŢI ELEVII CLASELOR A IV-A

La fel ca la evaluarea elevilor de clasa a II-a, care a avut loc în 9 şi 10 mai, testele au avut un nivel de dificultate mediu. Despre testele pentru clasa a IV-a, în metodologia evaluării se precizează ca durata cumulată a secvenţelor de evaluare să nu depăşească un total […]