Repunerea în funcţiune a Institutului Cantacuzino, o problemă pe care Guvernul o ia în serios

0 0

La sfărşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a fost în judeţul Dâmboviţa, prilej cu care a anunţat că se doreşte repunerea în funcţiune a Institutului Cantacuzino. Înfiinţat în urmă cu peste 100 de ani, în timpul Regelui Ferdinand, renumit în lume pentru calitatea vaccinurilor pe care le producea, Institutul Cantacuzino este închis de ani buni, în timp ce românii sunt nevoiţi să se vaccineze cu seruri din import. Actualul Guvern care a luat deja măsuri ca, în cel mai scurt timp posibil, să-l pună din nou în funcţiune.
„În ceea ce priveşte Institutul Cantacuzino, mi-ar place să spun că acesta va funcţiona de mâine… Eu sunt însă un tip foarte realist şi vă spun că am avut deja prima întâlnire a grupului interministerial, la care vă anunţ că deşi puteau să participe secretarii de stat de la ministerele de resort (Ministerul Justiţei, Ministerul Educaţiei), Ministerul Sănătăţii a fost reprezentat la nivel de ministru, pentru că este o problemă pe care Guvernul o ia foarte în serios şi pe care vrem s-o rezolvăm. Din programul de măsuri, propus de managementul institutului, în număr de patru, au fost aprobate doar două… De ce doar două? Şi mie miar fi plăcut să aprob patru, dar în momentul în care mi-au dat termen, de exemplu, pentru punerea în funcţiune a liniei de fiu-laj, luna septembrie… şi i-am întrebat -puteţi să obţineţi aprobarea de la ANM (n.n. Agenţia Naţională a Medicamentului) – s-au uitat unul la celălalt… Atunci le-am spus să mai analizeze, pentru că nu vrem să adoptăm termene nerealiste. Deci tot ceea ce se va aproba, în ceea ce priveşte strategia de refuncţionalizare a Institutului Cantacuzino, va fi realist. Specialiştii care lucrează în domeniul acesta, de producere a vaccinurilor, anticipează, în mod corect, că Institutul Cantacuzino poate să producă vaccinuri… în trei ani. Dar, în această perioadă, el poate să-şi producă suplimentele pentru stimularea imunităţii, poate să înceapă să producă produsele pe care le-au mai avut, nu neapărat vaccinurile… În acelaşi timp trebuie să aducem specialişti pentru că nu e nici un secret că, la momentul în care Institutul Cantacuzino a rămas fără finanţare, specialiştii de top de acolo au plecat. Noi trebuie să aducem specialişti acolo, trebuie să construim o nouă linie de producţie… Deci totul trebuie făcut pe o bază sănătoasă. Şi mie mi-ar conveni să fac cum a făcut un fost ministru al Sănătăţii… să vin în faţa dumneavoastră, peste şase luni, şi să spun că – acesta este vaccinul antigripal, cu panglică tricoloră şi după aceea să-l aruncăm la coş. Asta ne dorim? Sigur că nu! Ne dorim să avem vaccinuri sigure pentru populaţia României, ne dorim să avem siguranţă în ceea ce priveşte procesul de fabricaţie şi ne dorim să avem o linie de fabricaţie care să nu fie autorizată la presiunea unui ministru, să fie autorizată pentru că merită să fie autorizată”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la Târgovişte.
Ministrul Sănătăţii a spus că Institutul Cantacuzino va deveni funcţional, pe partea de vaccinuri, în maximum trei ani, dar, în această perioadă, el poate să-şi producă suplimentele pentru stimularea imunităţii şi produsele pe care le-au mai avut, nu neapărat vaccinurile.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Instruire POR pentru implementarea proiectului de modernizare a infrastructurii rutiere din Dâmboviţa

La începutul lunii august s-a semnat contractul de finanţare pentru Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de transport judeţean prin modernizarea DJ 720, DJ 720B, DJ 711 şi DJ 101B pe traseul limită judeţ Prahova – Moreni -Gura Ocniţei – Răzvad – Ulmi – Târgovişte – Comişani – Bucşani – Băleni – Dobra […]