Reprezentanţii magazinelor solicită noului ministru al Mediului să amâne termenul de adoptare stabilit pentru 1 ianuarie 2021 pentru reciclarea sticlelor, peturilor şi dozelor de aluminiu în baza unei garanţii de 50 de bani

Până pe 1 ianuraie 2021 ar trebui adoptată hotărârea de Guvern care dă startul pregătirilor pentru reciclarea sticlelor, peturilor şi dozelor de aluminiu în baza unei garanţii de 50 de bani.
România va trebui să reclicleze pe garanţie până pe 1 aprilie 2022.
Cei care vor cumpăra o sticlă de suc vor plăti şi 50 de bani rezervaţi pentru ambalaj. Vor primi însă banii înapoi când vor returna ambalajul, în orice alt magazin, pentru reciclare. Experţii sunt de părere că reciclarea pe garanţie este absolut necesară dacă vrem să avem o ţară mai curată.
Reprezentanţii magazinelor sunt însă nemulţumiţi: ei vor avea costuri, iar de administrarea sistemului de reciclare se va ocupa un ONG.
Cheltuielile pentru spaţii de depozitare a ambalajelor returnate, pentru personal şi utilaje rămân în seama magazinelor. Retailerii îi cer noului ministru al Mediului să amâne hotărârea de guvern care dă startul pregătirilor pentru sistemul de reciclare pe garanţie. Vor în primul rând un studiu de impact şi putere de decizie mai mare în ONG-ul care va administra sistemul.
Reciclarea pe garanţie este deja funcţională în 10 state europene, mai ales în ţările nordice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Statul român, pregătit în a acorda sprijin autorităţilor din Croaţia

În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoştinţă a nefericitului eveniment produs în Croaţia, ţara afectată de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, autorităţile române şi-au arătat disponibilitatea de a interveni şi a acorda sprijin autorităţilor croate.Precizăm faptul că ajutorul oferit statului afectat […]