Reguli noi pentru conducătorii de trotinete electrice

S-a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, reguli noi pentru conducătorii de trotinete electrice. Aceştia trebuie să aibă cel puţin 14 ani pentru a putea ieşi pe drumurile publice şi nu mai pot circula pe trotuare.
Astfel, aceste mijloace de transport se pot deplasa doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, circulaţia lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h. Potrivit documentului, care a fost pus

luna trecută în dezbatere publică, trotineta electrică este definită ca „vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roţi, articulat cu o bară în partea din faţă folosită ca dispozitiv de direcţie, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric”.
Circulaţia pe trotuare este interzisă pentru trotinetele electrice, aşa cum sunt ele definite în lege. Astfel, potrivit actului normativ: „sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un

scaun rulant de construcţie specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de auto-propulsie, precum şi cele care conduc vehicule a căror viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 6 km/h şi sunt echipate cu un motor electric”.
Trotinetele electrice echipate cu mijloace de iluminare
Dacă un drum este prevăzut cu

o pistă pentru biciclete, bicicletele şi trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h, se arată în document.
Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani. De asemenea, ca şi în cazul bicicletelor şi mopede-lor, trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare, dispozitive reflectorizant-fluores-cente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Acţiunea TRUCK & BUS în judeţul Dâmboviţa

In perioada 10-16 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa desfăşoară activităţi în cadrul acţiunii TRUCK & BUS. Astfel, poliţiştii vor verifica autovehiculele destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri şi pe cele destinate transportului de marfă, cu masa totală […]