Reglementări privind asigurarea serviciilor medicale pentru pacienţii înscrişi în programele naţionale de sănătate

0 0

Au intrat în vigoare Normele de aplicare ale HG 140/2018, prin care este reglementat modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgenţă (Ordinul comun MS/CNAS nr. 539/437/31.03.2020), precum şi Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative (Ordinul CNAS nr. 438/31.03.2020). Aceste reglementări au ca scop asigurarea serviciilor medicale necesare pacienţilor şi eliberarea prescripţiilor la distanţă.
Pe perioada stării de urgenţă, pacienţii cu afecţiuni oncologice vor beneficia de medicamentele specifice care se eliberează prin far

maciile cu circuit deschis (forme farmaceutice orale, subcutane sau intramusculare) în baza prescripţiilor medicale eliberate de medicii specialişti sau medicii de familie din judeţul de domiciliu. Medicul curant care a asigurat asistenţa medicală şi tratamentele până în prezent va transmite pacientului o scrisoare medicală, prin mijloace electronice de comunicare şi, după caz, confirmarea formularului specific din PlAs, în baza cărora vor fi prescrise în continuare tratamentele necesare.
Ordinul 437/2020 conţine şi procedura de acordare a tratamentelor fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C.
Reglementările sunt valabile pentru

medicamentele care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis.
În cazul tratamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit închis, pentru pacienţii înscrişi în programele naţionale de sănătate, acestea necesită supraveghere medicală de specialitate şi condiţii speciale de transport. Pentru administrarea acestor tratamente, pacienţii se vor adresa unităţilor sanitare din apropiere care îşi desfăşoară activitatea în această perioadă.
Pentru a simplifica modul în care pacienţii pot intra în posesia tratamentelor în baza reţetelor online emise în baza unei consultaţii la distanţă, CNAS face demersurile necesare pentru ca toate farmaciile să efectueze modif

icări în softurile utilizate, astfel încât să fie posibilă eliberarea medicamentelor prescrise în baza unor date minime de identificare. Astfel, medicul poate dicta pacientului datele de identificare a prescripţiei, în situaţia în care pacientul nu deţine un mijloc de comunicare electronic sau un telefon inteligent. Aceste date minime de identificare sunt: codul de parafă al medicului prescriptor; CUI cabinet medic pre-scriptor; seria, numărul şi data prescripţiei medicale. De asemenea, sunt în lucru şi alte modalităţi de simplificare şi rezolvare a eventualelor probleme punctuale care vor apărea în eliberarea prescripţiilor de medicamente la distanţă, pe care CNAS le va comunica în momentul în care vor putea fi aplicate la nivel naţional.
Prescripţia medicală transmisă pacientului prin mijloace electronice poate fi utilizată de asiguraţi o singură dată pentru a ridica din farmacie medicamentele prescrise. Atragem atenţia asiguraţilor că utilizarea repetată a unei reţete în sistem offline, în scopul obţinerii unor cantităţi mai mari din medicamentele prescrise, va fi identificată în sistem, constituie fraudă şi va fi sancţionată conform prevederilor legale în vigoare.
De asemenea, pentru păstrarea măsurilor de distanţare socială care se impun în această perioadă, recomandăm populaţiei să ia legătura telefonic cu medicul de familie sau cu medicul specialist pentru a stabili împreună cu acesta dacă, pentru rezolvarea problemelor medicale, este necesară deplasarea la cabinetul medical sau se poate beneficia de o consultaţie la distanţă.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Atenţie! Sunt permise doar vizitele pentru aprovizionarea părinţilor, nu şi vizitele de curtoazie!

Grupul de Comunicare Strategică a publicat răspunsurile la cele mai frecvente întrebări ale românilor pentru Sărbătorile Pascale. Acestea vizează vizitele la părinţi de Paşte, completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi deplasările în alte oraşe. La toate întrebările, autorităţile au formulat răspunsuri.Întrebare: Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel de […]