Refuzul nejustificat al unui loc de muncă atrage pierderea ajutorului social

0 0

Prin OUG 101/2021 pentru modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, a fost prevăzută acordarea unor beneficii suplimentare acelor persoane beneficiare de ajutor social care doresc să se încadreze în muncă.
Concret, persoanele beneficiare de ajutor social, care se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni, beneficiază în continuare, pentru o perioadă de șase luni, de sprijinul financiar acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în cuantumul stabilit anterior angajării și plătit de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Practic, timp de șase luni, vor primi și salariu și ajutorul social.
Pe de altă parte, prin actul normativ menționat anterior se instituie obligativitatea prezentării persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în vederea identificării unui loc de muncă conform pregătirii profesionale.
„Neprezentarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social și posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni. Astfel, serviciile de ocupare vor menține mai strâns legătura cu beneficiarii de ajutor social în vederea găsirii și aplicării măsurilor de stimulare a ocupării persoanelor aparținând acestei categorii cu acces mai dificil pe piața muncii, precum și cu unitațile administrativ-teritoriale (UAT) în a căror bază de date sunt aceste persoane.
Potrivit Legii nr. 416/2001 persoanele apte de muncă ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activități, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pentru încadrare în muncă, și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de aceste agenții”, precizează AJOFM Dâmbovița.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

EȘEC PENTRU ECHIPA DE BASCHET FEMININ A TÂRGOVIȘTEI

Runda a 6-a s-a întins pe mai multe zile, primul joc fiind marți, 2 noiembrie, în timp ce jumătate din etapă s-a disputat sâmbătă (06.11). Cel mai interesant duel a fost la Constanța, între Phoenix CSU Simona Halep și BC Sirius Târgu Mureș, meci ce a necesitat o repriză de […]