Rectificarea bugetară a demonstrat că PSD este determinat să susţină dezvoltarea României. Astfel, domenii prioritare precum sănătatea, educaţia, transporturile, agricultura, fondurile europene şi autorităţile locale primesc bani în plus.
Modul în care s-au alocat resursele disponibile arată, fără echivoc, preocuparea constantă a Guvernului Ciolacu de a face eforturi pentru un nivel de trai cât mai bun posibil pentru români, în condiţiile actuale. De remarcat că, în continuare, sunt puternic susţinute investiţiile – de exemplu, bugetul total al Ministerului Transporturilor este mai mare cu 48% faţă de anul trecut, dat fiind ritmul susţinut al marilor lucrări de infrastructură, în special autostrăzi.
Cât despre revizuirea în creştere a deficitului de la 5% la 6,94% din PIB, trebuie menţionat că deficitul actual este sustenabil şi respectă cele două reguli de aur ale finanţelor publice:
1) Investiţiile să fie mai mari decât deficitul bugetar primar (calculat ca deficit bugetar total minus cheltuielile cu dobânzile). În România, în primele 8 luni din 2024, se respectă această primă regulă de aur, cheltuielile cu investiţiile sunt de 68 miliarde lei şi sunt mai mari cu 10 miliarde de lei faţă de deficitul bugetar primar (58 miliarde lei).
2) Un procent cât mai mare din deficit să meargă către investiţii. În primele 8 luni din 2024, în România 84% din deficitul bugetar al României a mers către investiţii publice (faţă de 69% în anul 2021 şi 54% în anul 2020).