Ziarul Dâmboviţa –Ziarul Dâmboviţa –
  • Actualitate
  • ANUNŢURI
  • Administrație
  • Social
  • Politică
  • Cultură
  • Sport

ATENŢIE LA DRUM!

Social 06/02/2023

Poliţia Română vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile…

Flăcările au cuprins două case în comuna Corbii Mari 

06/02/2023

A pus în pericol viaţa a zeci de elevi, șoferul microbuzului școlar depistat beat la volan

06/02/2023

2605 dintre ei au solicitat și obținut, din fața calculatorului, certificatul de cazier judiciar

06/02/2023
Facebook Twitter Instagram
ISSN 2971–9704 ISSN-L 2971–9704
Facebook Twitter Instagram
Ziarul Dâmboviţa –Ziarul Dâmboviţa –
06/02/2023
e-paper
  • Actualitate
  • ANUNŢURI
  • Administrație
  • Social
  • Politică
  • Cultură
  • Sport
Ziarul Dâmboviţa –Ziarul Dâmboviţa –
e-paper
Home»Social»Recomandările ANSVSA pentru consumatori în perioada Sărbătorilor de iarnă
Social

Recomandările ANSVSA pentru consumatori în perioada Sărbătorilor de iarnă

Roxana - Ionela BoteaBy Roxana - Ionela Botea08/12/2022Niciun comentariu
Share
Facebook Twitter Email

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: 

– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;

– asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.

Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic este între 22 de lei +TVA  și 81 de lei + TVA (digestie artificială).).

La nivelul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene şi Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale Teritoriale (CSVSAO) vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp.  în carnea de porc.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță.

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

– comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate,autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreuna cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmarească cu atenție sporită, atunci când cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi cei de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul piețelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 29.11.2022 – 24.12.2022 şi 27.12.2022 – 30.12.2022, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Programul de lucru al personalului de specialitate va fi afişat pe site-ul DSVSA județene și la punctele de lucru, incluzând numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor

Share. Facebook Twitter Email
Previous ArticleS-AU STABILIT PRIMELE ECHIPE CALIFICATE ÎN SFERTURILE CUPEI ROMÂNIEI
Next Article Polițiștii  dâmbovițeni au aplicat 123 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 41.538 de lei
Roxana - Ionela Botea

Citește mai mult

Flăcările au cuprins două case în comuna Corbii Mari 

06/02/2023

ATENŢIE LA DRUM!

06/02/2023

Potrivit indexului anual întocmit de The Economist România are o democrație „deficitară”

06/02/2023

Licopenul din roșii, una dintre cele mai importante substanțe în combaterea cancerului

06/02/2023

Pudra din sâmburi de măsline elimină toxinele din organism

06/02/2023

Vești bune pentru fermieri: APIA începe plata  Ajutoarelor Naționale Tranzitorii

06/02/2023

55% din Bugetul Municipiului Târgoviște pe 2023 reprezintă  alocații pentru investiții și dezvoltare

06/02/2023

Sub 5% dintre dâmbovițeni s-au declarat de altă etnie! Au fost recenzate 19000 de persoane de etnie romă, 1500 etnici bulgari și 500 de persoane de etnie sârbă

06/02/2023

Fără permis, au plecat la plimbare pe drumurile din Dâmbovița 

03/02/2023

La testarea cu Drugtest, rezultatul a fost pozitiv, și nu la o substanță, ci la trei

03/02/2023

4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului 

03/02/2023

Tradiţia consemnează faptul că 2 februarie  este ziua când se întâmpină iarna cu primăvara 

03/02/2023

Leave A Reply Cancel Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

februarie 2023
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« ian.    
Nu rata

Flăcările au cuprins două case în comuna Corbii Mari 

Social 06/02/2023

Două case au fost cuprinse de flăcări în comuna Corbii Mari, sat Ungureni, str. Căminului. …

A pus în pericol viaţa a zeci de elevi, șoferul microbuzului școlar depistat beat la volan

06/02/2023

2605 dintre ei au solicitat și obținut, din fața calculatorului, certificatul de cazier judiciar

06/02/2023

Noutăți pentru primării și CJ, privind PNRR 

06/02/2023

Turiști prahoveni ajutați de jandarmii montani dâmbovițeni

06/02/2023

 PROTESTE în zilele de 6, 7 și 8 februarie 2023

06/02/2023

Sănătatea dâmbovițenilor, o prioritate pe agenda Prefecturii Dâmbovița și a CJ Dâmbovița 

06/02/2023
RSS Partener TV
  • Zece persoane, printre care și copii, rămase înzăpezite la o cabană,  au fost evacuate în siguranță de jandarmi. VIDEO
  • Atenție, furtună de zăpadă pe DN 6. VIDEO
  • Imaginile serii, troienele de altădată, utilajele intervin 
  • CIRCULAȚIE ÎNCHISĂ PE DN 23B între Măicănești și Ciorăști
  • CNAIR, ISU și Salvamont au creat un convoi sigur pentru toți turiștii de la Cabana Capra. VIDEO 
Contact
Contact

Ziarul Dâmbovița

Email : ....
Contact: .....

ARTICOLE RECENTE

ATENŢIE LA DRUM!

06/02/2023

Flăcările au cuprins două case în comuna Corbii Mari 

06/02/2023

A pus în pericol viaţa a zeci de elevi, șoferul microbuzului școlar depistat beat la volan

06/02/2023
COMENTARII
  • Dragnea Cornel la Târgoviște: Scutiri de la plata majorărilor de întârziere pentru contribuabilii care achită integral taxele și impozitele locale
  • Vlad la CHINDIA NU CÂȘTIGĂ ÎN CUPA ROMÂNIEI
  • bianca la Cele mai mari cazinouri din lume
  • Pădurea Parașutiștilor la Va avea loc   o nouă acțiune de plantare în  Pădurea Parașutiștilor 
Facebook Twitter Instagram Pinterest
  • Actualitate
  • ANUNŢURI
  • Administrație
  • Social
  • Politică
  • Cultură
  • Sport
© 2023 Ziarul Dâmbovița ziardambovita.ro.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.