RECOMANDĂRI PENTRU UN TRAFIC RUTIER SIGUR ÎN CONDIȚII DE IARNĂ

Date:

Pentru un trafic rutier sigur în condiții de iarnă și prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, participanții la trafic sunt sfătuiți să respecte cu strictețe regulile de circulaţie și indicațiile polițiștilor rutieri. 

Legislația rutieră în vigoare prevede că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

Precizăm că, în legislaţie nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Când partea carosabilă este acoperită cu zapadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.

Conducătorii auto au obligaţia să nu oprească ori să staţioneze pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport public pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszăpezire şi desfăşurarea traficului în general.

Conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să respecte cu maximă stricteţe regulile de circulaţie şi următoarele principii de conduită preventivă:

Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată. 

Daţi dovadă de mult discernământ referitor la oportunitatea plecării dumneavoastră.

Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire. 

Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare.

Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.

Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.

Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.

De asemenea, este bine vă aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri. 

Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă sau de deszăpezirii, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Accident rutier în Lucianca, intervenție rapidă a echipajelor de urgență

Două autoturisme au fost implicate într-un accident rutier în...

Polițiștii au descoperit și indisponibilizat 1.500 de kilograme de articole pirotehnice

Ieri,  polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe...

Acțiune în Târgoviște pentru promovarea siguranței cetățenilor în perioada sărbătorilor

Jandarmii, polițiștii și pompierii din Dâmbovița au organizat o...

Șofer prins băut la volan în Petrești!

Un bărbat de 42 de ani din Izvoru a...