Recomandări de la SALVAMONT pentru turiştii care merg la munte

Pentru că sezonul turistic estival este în plină derulare, Salvamont Dâmboviţa este la datorie şi vine cu o serie de recomandări. Pentru a avea parte de o vacanţă fără probleme, respectaţi sfaturile salvamontiştilor, viaţa are prioritate.
Condiţiile meteo imprevizibile, din ultima perioadă, sunt un semnal serios de alarmă că nu ar trebui să ne aventurăm foarte departe de o sursă de adăpost, în caz de vreme capricioasă.
Informaţi-vă de prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, evitaţi deplasarea pe timp nefavorabil.
Înainte de plecare în excursie, informaţi-vă despre itinerariul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitate, porţiuni periculoase.
Informaţi-vă la salvamontişti, cabanieri, pădurari, ciobani de stare traseului (poteci, podeţe, marcaje), a refugiilor şi a punctelor salvamont.
Calculaţi timpul necesar parcurgerii traseului in funcţie de pregătirea dumneavoastră.
Plecaţi pe munte cu echipament adecvat, atât pentru condiţiile meteo, pentru specificul traseului şi al activităţilor.
Luaţi haine de schimb, haine de protecţie împotriva vântului şi ploii şi haine mai groase, pentru cazul în care temperatura scade.
Nu uitaţi că la munte vremea este deosebit de imprevizibilă, iar condiţiile meteo se pot schimba radical într-un timp foarte scurt.
Nu uitaţi să puneţi în rucsac lanterna, busola, harta, ochelari de soare cu protecţie UV, crema de protecţie UV, spray cu piper şi/sau generator de ultrasunete, briceag, trusa de prim-ajutor medical şi punga pentru gunoi.

Nu încărcaţi rucsacul peste limite rezonabile.
Evitaţi să plecaţi singur la drum, recomandabil, în grup de cel puţin trei persoane din care una să cunoască zona. Informaţi cabanierul/familia/prietenii asupra traseului pe care doriţi să îl urmaţi şi înscrieţi-vă în Registrul de trafic al turiştilor.
Un alt sfat pe timp de furtună este să ne îndepărtăm de apă, ieşitul cu cortul, pe timp de furtună, ne pot pune în pericol viaţa.
Nu uitaţi să vă informaţi din timp despre telefoane utile, cereţi informaţii Salvamontului din zonă apelând Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul 0725826688 (0SALVAMONT).
Priviţi periodic ecranul telefonului mobil pentru a urmării prezenţa sau absenţa semnalului şi ţineţi minte locul unde aţi avut ultima dată semnal.
Instalaţi aplicaţia „Apel 112” al STS România şi aplicaţia 0SALVA-MONT pentru a putea fi localizaţi cu precizie, astfel reducând considerabil timpii de intervenţie.
Telefoane utile:

  • Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa: 0726686685;
  • Dispeceratul Naţional Salvamont: 0725826668 (0salvamont) pentru informaţii şi recomandări privind zona montană;
  • 112 pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.
    Nu uitaţi, Echipa Salvamont-Salvaspeo Dâmboviţa, prietenul dumneavoastră de pe cărările munţilor!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Stadiul lucrărilor la Stadionul "Eugen Popescu"

La stadionul „Eugen Popescu” se lucrează la reţeaua de alimentare cu energie electrică a instalaţiei de degivrare şi a nocturnei şi pregătim tribuna în vederea realizării hidroizolaţiei.Se lucrează în continuare la tribuna veche pe toate fronturile, atât la încăperile de sub tribună, cât şi la exterior, la ultimul segment al […]