Recomandări ale medicilor dâmboviţeni în contextul zilelor geroase

I.B.
0 0

URGENTEOamenii sunt sfătuiţi ca in aceste zile geroase să nu stea mult afară fără o îmbrăcăminte adecvată, iar cei cu sufer-inte cardiace şi respiratorii să evite deplasările şi să respecte cu strictete recomandările medicilor. Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte au emis cateva recomandări pentru populaţie în contexul înregistrării unui val de frig năpraznic. Evitarea deplasării în spaţii deschise şi a expunerii la frig, mai ales pentru anumite categorii de persoane: vârstnici, bolnavi cronici (cu afecţiuni cardiace, respiratorii, reumatismale, renale, bolnavii dializaţi), copiii foarte mici sau cei care au diverse afecţiuni, gravidele cu risc sau cele în ultimul trimestru de sarcină, persoane cu dizabilităţi psiho-neuro-motorii. În cazul în care deplasarea este absolut necesară se impune folosirea de îmbrăcăminte călduroasă, din bumbac sau lână, în mai multe straturi, iar la nevoie haine impermeabile, care să asigure protecţia împotriva vântului. Încălţămintea să fie confecţionată din materiale adecvate (piele), călduroasă, eventual îmblănită, să nu fie strâmtă sau udă. Protejarea extremităţilor şi a feţei (mâini, picioare, urechi, nas, obraji) este esenţială în prevenirea apariţiei degerăturilor. Se vor folosi căciuli, fulare, şosete de lână, mănuşi îmblănite (de preferat, cu un deget). Evitaţi sau reduceţi cât mai mult fumatul şi consumul de băuturi alcoolice. Acordaţi atenţie specială categoriilor de persoane cele mai expuse la apariţia degerăturilor: copii şi vârstnici, oameni fără adăpost, persoane care locuiesc singure, bolnavii cu tulburări circulatorii, ateroscle-roză sau diabet, cei care consumă alcool, tutun sau alte droguri, precum şi persoanele care lucrează în aer liber (construcţii, salubritate). Nu lăsaţi copii prea mult timp afară, la joacă, în zăpadă, la săniuş sau să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate. Renunţaţi la deplasările pe distanţe lungi, în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate adecvat sezonului. Încălziţi corespunzător locuinţele, supravegheaţi sursele de încălzire şi evitaţi instalaţiile improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau izbucnirea unor incendii. Primul ajutor în caz de degerături constă în introducerea victimei într-un mediu încălzit şi înfăşurarea zonelor degerate în haine groase sau pături. În anumite cazuri se poate introduce extremitatea degerată în apă călduţă, a cărei temperatură să nu depăşească 34 – 37 grade Celsius. Dacă victima este conştientă şi nu varsă i se pot oferi lichide calde (NU fierbinţi!) şi va fi transportată cât mai repede la spital.
Ce NU este recomandat în caz de degerături:
– masajul / frecarea zonelor degerate;
– expunerea zonei degerate la temperaturi crescute: căldură uscată (calorifere, sobe), apă fierbinte;
– administrarea de băuturi alcoolice.
În cazul apariţiei primelor semne de decompensare a afecţiunilor cronice amintite, de răceală şi/sau degerături, evitaţi automedicaţia şi adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi medicale sau apelaţi numărul 112.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Coşurile de fum şi instalaţiile electrice, cauza celor mai multe incendii provocate în timpul iernii

În ultimele zile, pompierii dâmboviţeni au intervenit pentru stingerea mai multor incendii, iar marea lor majoritate au avut drept cauză probabilă coşurile de fum necurăţate la timp sau neprotejate termic faţă de celelalte materiale combustibile, dar şi instalaţiile electrice defecte sau cu improvizaţii. Aceste situaţii i-au determinat pe specialiştii serviciului […]