Recomandări ale jandarmilor montani pentru turişti

Jandarmii montani acţionează zilnic pentru menţinerea unui climat de linişte, prevenirea şi combaterea infracţiunilor, precum şi pentru sprijinirea turiştilor aflaţi în dificultate în zona Padina-Peştera. În scopul evitării unor evenimente nedorite şi pentru creşterea gradului de siguranţă pe munte, jandarmii montani sfătuiesc turiştii să aibă în vedere următoarele recomandări:

 1. Înainte de a urca pe munte, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase), prognoza meteo şi condiţiile climatice locale.
 1. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, buso-la/GPS-ul, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.
 2. Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab pregătit din grup.
 3. Nu hrăniţi animalele sălbatice.
 4. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele.
 5. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu.
 6. Nu vă abateţi de la traseu şi evitaţi scurtăturile.
 7. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau al înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceaţă, ger, viscol), deplasaţi-vă în grup compact şi, din nici un motiv, nu rămâneţi în urma grupului.
 1. Nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort.
 2. În cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii puteţi solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând, pe cât posibil, următoarele:
 • datele de identificare ale persoanei care anunţă;
 • ce s-a întâmplat;
 • câte persoane au nevoie de ajutor;
 • unde sunt persoanele aflate în dificultate;
 • când s-a produs accidentul.
  Structurile montane ale Jandarmeriei Române sunt specializate, pregătite şi dotate în vederea exercitării atribuţiilor privind misiunile de menţinere a ordinii publice în zonele montane şi pe traseele turistice; aceste structuri participă la prevenirea şi combaterea încălcărilor prevederilor normelor legale, căutarea şi salvarea persoanelor care se află în pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ANUNŢURI

ANUNŢURI