Rata inflaţiei a urcat la 1,3% în ianuarie

0 0

banilndicele preţurilor de consum (lPC) în luna ianuarie 2013 faţă de luna decembrie 2012 a fost de 101,34%. în ianuarie 2013, faţă de ianuarie 2012, a fost de 105,97%. Pentru ultimele 12 luni, creşterea medie a preţurilor, determinată pe baza lPC, a fost de 3,6%.
Aceste valori ridicate se datorează scumpirii mărfurilor alimentare, în medie cu 1,2% şi a mărfurilor nealimentare cu 2%. în acelaşi interval tarifele la servicii au scăzut nesemnificativ, cu o medie de 0,1%.
Scumpirile s-au datorat în principal creşterii preţurilor la carburanţi, dar şi accizelor calculate la un curs de schimb leu/euro mai ridicat faţă de ianuarie 2012. în aceste condiţii, rata lunară a inflaţiei a urcat în ianuarie la 1,3%, fiind de peste trei ori mai ridicată comparativ cu ianuarie 2012.
Pentru februarie şi martie analiştii estimează o scădere, un nou puseu de inflaţie fiind anticipat pentru luna aprilie.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Reducerea arieratelor - o prioritate la DGFP Dâmboviţa

Cererea expresă formulată de reprezentanţii Fondului Monetar lnternaţional şi asumată de ministrul de resort, cu privire la reducerea arieratelor, este tratată cu maximă responsabilitate la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dâmboviţa. Acest lucru este reflectat, de altfel, şi de rezultatele obţinute în luna ianuarie, în ce priveşte activitatea de colectare […]