Psihologia politică şi apărarea socială (XXVIII)

dr. Gustave Le Bon
La modul general, putem să spunem că majoritatea legilor pretinse umane, acumulate de către legiuitori puţin luminaţi la minte au produs, în primul rând, dezastre cu efecte particulare. în prezent, aceste legi au început să producă consecinţe generale din ce în ce mai sensibile care scot la iveală statistici ce nu pot fi discutate, datorită realităţilor de neocolit, pe care le prezintă.
Dezastrezele industriale provocate de aceste legi se vor răzbuna din plin asupra muncitorilor, ce au ajuns, în fiecare zi, să fie pândiţi de spectrul şomajului şi de concurenţa mâinii de lucru venită din străinătate. Muncitorii vor deveni, în felul acesta, victimele acestor mari legi considerate fireşti care, din cauza îngustimii de gândire a legiuitorilor, nu vor putea fi înţelese de către oamenii de rând.
Mai există şi alte legi ale căror efecte negative le-am semnalat, provocând ruinarea tuturor domeniilor de activitate pentru care au fost concepute.
Sarcinile enorme ce rezultă din ceea ce numim politica socială, scrie Paul Delombre, nu determină nici cea mai mică uşurare a situaţiilor create şi ne împinge la faliment înainte de a fi dezarmat de furie profesională ca reaţie la demagogia socialistă. Deputaţii, aleşi în urma voturilor din arondismente, dau adevărata măsură a valorii sistemului, furând fără milă din resursele publice.
Parlamentarii noştri au creat o ţară, scrie domnul Jules Rene, a ceea ce noi vom numi mentalitatea miraculosului, adică au pus bazele unei stări de spirit mesianice. Şi nu este de mirare că spiritele care sunt pozitive vor fi uimite, râzând de Lourdes şi de miracolele produse acolo, demonstrând că s-a ajuns în situaţia în care se aşteaptă din partea Statului miracole politice şi sociale, care să fie mai uimitoare decât miracolele pe care le face Fecioara din Pirinei. în rândul profund al maselor s-a întărit credinţa, înrădăcinându-se foarte tare că Parlamentul, dacă vrea ar putea să schimbe apa în vin, bronzul în aur, pâinea în tort şi mizeria în bogăţie. Dacă această transmutaţie minunată întârzie să se producă, acest lucru se datorează încetinirii de lucru a Senatului şi neglijenţei celeilalte Camere. Dacă deputaţii ar lucra mai mult iar senatorii s-ar mişca mai repede în producerea de texte juridice, înfăţişarea Franţei s-ar schimba imediat!
Avertismente corecte, dar, din păcate, inutile. Să ne amintim că numai în lumea antică Jupiter îi orbea mai întâi, pe cei pe care îi vroia să îi piardă. Consecinţele la toate aceste legi, votate la voia întâmplării, mai devreme sau mai târziu se vor întoarce împotriva celor care le-au conceput. Istoria abundă de astfel de incidente cu efect social. Este rar, cum a spus Bossuet, că „gândirea umană nu lucrează pentru scopuri finale care nu doar că o depăşesc, dar care devin contrariul a ceea ce această minte urmăreşte să realizeze”.
Capitolul III
Rolul politic al Fricii
în ciuda insuficienţei, recunoscută, a cunoştinţelor pe care le am în materie de ocultism, nu cred că este prea îndrăzneţ să încerc o clasificare a fantomelor şi să descopăr legile conform cărora apar fantomele.
Pentru a le cataloga cu folos, trebuie mai întâi să delimitez puterea lor.
Tradus din franceză spre luminarea minţii politicienilor dâmboviţeni şi a jurnaliştilor locali de către Mircea COTÂRŢĂ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C.

Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C.