Psihologia politică şi apărarea socială (XLVI)

0 0

de Gustave Le Bon
Din acel moment, echilibrul va fi stabilit. Dar, se uită, aşa cum se întâmplă mereu, că în ceea ce priveşte caracterul psihologic al celor mai multe rase este prea stabil pentru a suporta transformări. De altfel, experienţa a dovedit din plin acest aspect. De mult timp, chinezii au venit, în America, în număr mare. Imaginea luxului ambiant a schimbat vreodată felul de viaţă a cel puţin unuia dintre chinezi? Ceaşca cu ceai şi pumnul zilnic de orez a fost vreodată înlocuit de regimul alimentar european? Civilizaţia noastră a avut prea puţin impact în raport cu structura mentală a acestor popoare pentru a avea cea mai mică influenţă. Oricine a avut de a face cu un muncitot hindus ştie că, din clipa în care a primit cei cinci sau şase bănuţi necesari subzistenţei sale zilnice, oferirea unei sume de bani mai ispititoare rămâne fără efect asupra lui.
Revoluţia economică profundă, ce-ar face, poate, ca rasele din America sau Asia să preia ştafeta producţiei, ceea ce ar putea ruina Europa, nu este şi acum decât o iluzie. Va fi încă departe ziua când Europa va vedea cum i se vor reduce exporturile.
în ceea ce priveşte produsele venite din America, fenomenul de a-i depăşi pe europeni la volumul producţie este pe cale de a se realiza, dar muncitorii americani fiind la origine europeni care au nevoi încă tot de tip european, produsele lor nu vor fi niciodată vândute la preţuri mai mici ca ale noastre. Deci, din acest punct de vedere, producătorii americani nu vor deveni de temut pentru cei de pe Bătrânul Continent. Chiar dacă aceştia din urmă nu vor mai importa nimic din America, nu vor avea de ce să se teamă că vor fi invadaţi de produsele exportate de americani.
Nu acelaşi lucru se poate spune despre Japonia, China şi India.Ca şi America, aceste ţări vor refuza produsele noastre inutile, dar ne vor sufoca cu ale lor sau, cel puţin, ne vor face o dezastruoasă concurenţă pe pieţele străine, unde deja se acumulează, în cantităţi îngrijorătoare, stocurile de marfă europeeană. Din acest moment, producătorii noştri nemaiavând la dispoziţie decât clientela europeeană, se vor ruina unii pe alţii. Astfel, până la urmă, vor trebui să scadă preţurile şi, în consecinţă, să reducă salariile muncitorilor.
Să nu se creadă că, izolându-se de restul lumii cu barieră de netrecut a tarifelor vamale, Europa va putea permanent să scape de concurenţa Orientului. Poate va reuşi, folosind barierele vamale, să-şi asigure propria subzistenţă, dar de mult timp populaţia europeeană a crescut aşa demult, încât nici barierele vamale nu-i vor mai permite să asigure necesarul de subzistenţă.
Economiştii au constatat că majoritatea statelor europeene, treptat-treptat, nu vor mai putea să asigure hrana necesară pentru populaţia lor. în consecinţă, izolarea va aduce Europa în situaţia de a face foamea. Desigur, pentru a evita neplăcuta perspectivă de a muri de foame, vom renunţa la unele bariere vamale, dar cu ce vom mai plăti produsele destinate alimentării populaţiei, din clipa în care orice export va deveni imposibil? Ce va deveni bătrâna Europă din momentul în care va fi copleşită de miliardele datorate şi de impozitele împovărătoare? Atunci, poate va cunoaşte decadenţa, soarta finală a tuturor civilizaţiilor uzate, iar populaţia sa, după lupte sângeroase care o vor epuiza, se va reduce ca număr de indivizi, ceea ce va face posibilă hrănirea suficientă a tuturor. Poate din acea zi, economiştii cei mai rigizi vor începe să înţeleagă care sunt inconvenientele unei creşteri progresive prea mari a populaţiei şi realele avantaje ale superiorităţii statelor mai puţin populate.
Tradus din franceză de către Mircea COTÂRŢĂ spre luminarea minţii politicienilor dâmboviţeni şi a jurnaliştilor locali.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

POSTURI VACANTE DE PREOT ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIŞTEI, NOIEMBRIE 2018

POSTURI VACANTE DE PREOT ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIŞTEI, NOIEMBRIE 2018