Psihologia Politică şi Apărarea Socială (CXLII)

0 0

de Gustave Le Bon

Istoria ne arată care a fost soarta popoarelor căzute pradă anarhiei.
Dar istoria ne vorbeşte despre lucruri şi fapte ce s-au petrecut în trecut, neputând fi mereu aplicate prezentului. Deci, pentru a găsi soluţia cea mai bună, nu trebuie să analizăm neapărat doar trecutul, cea mai indicată fiind analiza faptelor ce se desfăşoară în prezent. Deci, un vast continent cu 25 de republici de limbă spaniolă ne învaţă pe viu ce soartă au naţiunile ce nu mai sunt capabile să anihileze anarhia ce le-a cuprins deoarece nu mai sunt capabile să impună idealul de morală, ordine şi disciplină. Aceste nefericite republici se află într-o stare de semi-barbarie şi dacă industria şi comerţul lor nu au încăput încă pe mâinile străinilor, aceasta se va întâmpla până la urmă. în aceste republici, bande înarmate au dat peste cap viaţa socială, politică şi economică, fiecare dintre ele urmărind să pună mâna pe putere penntru al pune pe şeful lor, pe scaunul de preşedinte al Statului. Situaţia politica este de aşa natură încât puterea celui ce ajunge preşedinte de Stat este foarte efemeră, deoarece celelalte asocieri de bande ce pradă în dreapta şi în stânga, reuşesc până la urmă să-l asasineze.
Citatul ce urmează, dintr-un articol apărut în mai multe ziare, demonstrează ce a devenit viaţa socială în această zonă a lumii, realitatea descrisă într-un Stat fiind valabilă în mai multe din republicile de pe acest continent:
„Telegramele americane descriu Nicaragua ca un aflat în plină anrhie, ceea ce justifică intervenţia Statelor Unite, intervenţie cerută chiar de nicaragueni.
Conform acestor telegrame de presă, ţara este în plină agitaţie, revoltându-se împotriva preşedintelui Zelaya. Pe străzile din Managua şi Corinto au loc manifestaţii, unii oamenii trăgând cu revolverul. Există teama că în închisorile

ce sunt pline ochii de deţinuţi politici, aceştia fie sunt masacraţi, fie sunt lăsaţi să moară de foame. S-au format comitete de pază pentru a-l împiedica pe preşedinte să fugă.
în urma unei lupte ce a avut loc la Rama, zelayştii au ieşit învingători. Generalul Vasquez, şeful forţelor guvernamentale, a ordonat să fie masacrat un mare număr de revoluţionari ce au violat armistiţiu.
Guvernul american insistă ca preşedintele Zelaya să fie pedepsit pentru încălcarea drepturilor omului. Abia după ce Zelaya va fi arestat şi judecat, guvernul Statelor Unite va accepta să coopereze cu Mexicul pentru a impune Statelor centramericane pacea şi respectarea obligaţiilor ce le au”.
Dar cine va fi capabil să oblige aceste State să respecte obligaţiile pe care le au! Noţiunea de respectare a obligaţiilor implică deja un nivel de civilizaţie pe care aceste State nu-l vor atinge niciodată. Nu ne rămâne decât să ne dorim ca Statele Unite să pună mâna pe aceste ţări pentru a le ridica la un nivel superior de civilizaţie. Prin totala transformare a Cubani în doar câţiva ani şi organizarea corectă ce a dus la prosperitate, după ce administraţia de factură latină scufundase ţara în cea mai totală anarhie, Statele Unite au demonstrat ce se poate face prin impunerea ordinii şi disciplinei, dând astfel un admirabil exemplu despre rolul pe care-l joacă aceste calităţi ale organizării unui Stat, în istorie”.
Popoarele de origine latină ar trebui să aibă înţelepciunea de a medita asupra acestui aspect, de a se gândi că zi de zi se disociază de calităţi organizatorice care, în realitate, asigură baza măreţiei popoarelor, calităţi fără de care nicio societate civilizată nu va rezista în timp.
Tradus din franceză de către Mircea COTÂRŢĂ spre luminarea minţii politicienilor dâmboviţeni şi a jurnaliştilor locali. Deasemenea, Mircea Cotârţă se ocupă cu tehoredactarea cotidianului „Dâmboviţa”, din ziua a 25-a a celei de a opta luni a anului 2013.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ANUNŢURI

ANUNŢURI