Psihologia politica şi apărarea sociala (CIV)

0 0

de Gustave Le Bon_
în ciuda aparentelor instincte revoluţionare pe care, se crede că le-ar avea masele, în realitate, acestea nu cer decât un singur lucru: să se supună. Toate evenimentele istorice ale lumii dovedesc acest lucru. Munitorii cei mai violenţi se potolesc imediat de cum aud sunetul fluierului de ordine al delegaţilor comitetelor revoluţionare şi, fără să mai scoată un cuvint, la instigarea acestora declanşează greva. Ludovic al XlV-lea sau Bonaparte n-au îndrăznit niciodată să aplice ordinele draconice date de obscurele comitete ce se bucurau de prestigiu deoarece ştiau să cultive anonimatul şi acţiunea din umbră.
***
Foarte mulţi dintre socialişti sunt prea inteligenţi pentru a se mai baza pe doctrina ce i-a adus la putere şi, din clipa în care au obţinut puterea politică şi de Stat, ei renunţă la ea. Ajunşi parte integrantă din burghezie, ei îşi dau arama pe faţă. Cu uimire s-a putut citi într-un ziar cum un socialist devenit ministru, domnul Viviani1), nu a ratat ocazia de a adresa laude burghezilor din Calais:
„… Proletariatul este înconjurat de o burghezie ce munceşte cu sârg, care-şi cunoaşte interesele, ce are propria voinţă şi propriile ei dorinţe. Şi este o mare nedreptate ca această burghezie, în ansamblul ei, să devină victima furiei şi dispreţului muncitorilor. Burghezia este cea care, prin gânditorii şi filozofii ei ne-a arătat vidul Cerului”.
Dacă meritul burgheziei, după cum reiese din discurs, este acela de a fi distrus iluziile, nu cred că asta ar fi de ajuns pentru a fi exagerat de lăudată. Nu putem şti, nici eu, nici domnul Viviani, dacă întradevăr Cerul este vid. Este o ipoteză probabilă, nedemonstrată. în orice caz, este o ipoteză cu care majoritatea francezilor nu este de acord.
Or, un adevărat om de Stat trebuie să fie capabil să respecte toate convingerile şi să guverneze poporul cu tot cu ideile pe care le are acesta, nu să-l conducă ţinând cont doar de propriile lui idei, fără să ia în seamă şi ideile poporului.
Oricum, dacă ipoteza referitoare la vidul Cerului rămâne să fie demonstrată, ceea ce este sigur este faptul că progresul civilizaţiei noastre se datorează numai burgheziei, din Evul Mediu, până în prezent, deoarece din rândurile burgheziei au apărut artiştii, industriaşii, filozofii şi savanţii.
„Democraţia, spunea domnul Clemenceau într-unul din discursurile sale, nu înseamnă, în realitate, că trebuie să fim conduşi de cei mulţi… La baza oricărei evoluţii sociale se află, de fapt, efortul individual de gândire, iar progresul general, oricare ar fi el, este în realitate acomodarea progresivă a maselor cu ideile apărute din geniala experienţă a câtorva indivizi”.
1) René Viviani, născut la Sidi Bel Abbès en Algeria, pe 8 noviembrie 1863, mort la Plessis-Robinson, pe 6 septembrie 1925. A fost ministru al Muncii, devenind preşedinte al Consiliului de miniştri chiar în anul declanşării Primului Război Mondial. A fost deputat de Sena (1893 – 1902, 1906 – 1910), de Creuse (1910 – 1922), cofondator al ziarului L’Humanité împreună cu Jean Jaurès.
Tradus din franceză de către Mircea COTÂRŢĂ spre luminarea minţii politicienilor dâmboviţeni şi a jurnaliştilor locali.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Colocviul Internaţional "Latinitate -romanitate - romanitate", la Târgovişte

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a participat la festivitatea de deschidere a celei de-a XVIII-a ediţii a Colocviului Internaţional „Latinitate – romanitate – românitate”, desfăşurat în Amfiteatrul „Paraschiv Vagu” al Universităţii „Valahia” din Târgovişte (UVT), în perioada 24 – 28 mai 2019. Organizat, anual, în luna mai, de Universitatea […]