În anul școlar 2023-2024, elevii vor beneficia, conform noii legi a educației, de patru tipuri de burse: burse de merit, burse sociale, burse tehnologice și burse de excelență olimpică I și II.
Bursele de merit se vor acorda primilor 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, în ordinea mediilor generale anuale, îndeplinind condițiile: de a nu fi acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior și să aibă media 10 la purtare.
În data de 25 august, Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul Metodologiei-cadru de acordare a burselor școlare, în anul școlar 2023-2024.
Prin acest proiect a fost modificată modalitatea de acordare a burselor de merit la gimnaziu și liceu.
Dacă până acum primeau burse de merit elevii cu media peste 9.50, din noul an școlar, vor beneficia de burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor.
Există însă o problemă care pune elevii de clasa a V-a într-o postură de discriminare. Dacă bursa de merit se acordă pe baza notelor obținute în anul anterior, la clasa a V-a nu se poate face un astfel de calcul pentru că în clasa a IV-a nu se dau note, ci calificative.
PSD are soluții pentru îndreptarea acestei situații, iată propunerile.
Pentru elevii de clasa a V-a acordarea bursei de merit să se stabilească pe baza mediei notelor obținute la testele predictive, susținute până la 1 octombrie, la matematică și la limba și literatura română.
Introducerea unui criteriu de performanță pentru acordarea burselor de merit. Astfel primii 30% de elevi din clasă trebuie să aibă cel puțin media 9 pentru a putea beneficia de această bursă. (Altfel am putea avea clase mai slabe în care elevi cu media 7 să beneficieze, iar în alte clase mai bune un elev cu media 8,9 să nu beneficieze).
PSD spune că Metodologia propusă de Ministerul Educației este în dezbatere publică. Nu a fost adoptată. Deci se pot face corecții pentru a se îndrepta situația.