Protejarea pomilor fructiferi: Utilizarea corectă a fungicidului zeamă bordeleză

Date:

Pentru a avea o recoltă bogată și sănătoasă, îngrijirea adecvată a pomilor fructiferi este esențială. Așadar, cultivarea pomilor fructiferi presupune alegerea soiurilor potrivite, pregătirea solului, efectuarea tăierilor corespunzătoare, fertilizarea.

Și nu în ultimul rând, un aspect foarte important pe care nu trebuie să îl omiți: tratamente pomi fructiferi. Prin aplicarea acestor practice vei obține nu doar recolte abundente, ci vei promova și sănătatea și rezistența pomilor fructiferi pe parcursul anilor.

 Trebuie să aplic tratamente pomilor fructiferi?

În ceea ce privește tratamentele pentru pomii fructiferi, abordarea depinde în mare măsură de condițiile locale și particularitățile specifice ale fiecărui pom. În general, este recomandat să efectuezi tratamente preventive, pentru a minimiza riscul apariției bolilor și pentru a proteja pomii fructiferi împotriva dăunătorilor.

Aceste tratamente presupun aplicarea prin pulverizare a fungicidelor și insecticidelor în perioadele critice (cheie) ale ciclului vegetativ, precum la dezmugurit, înaintea înfloririi sau în timpul dezvoltării fructelor.

De asemenea, monitorizarea atentă a stării de sănătate a pomilor este și ea importantă, iar intervențiile rapide în cazul identificării problemelor previn extinderea și impactul negativ asupra recoltei.

Ce boli și dăunători pot afecta pomii fructiferi?

Pomii fructiferi sunt susceptibili la o gama variată de boli și dăunători ce pot afecta în mod negativ sănătatea și randamentul producției lor. Printre bolile comune care ii pot afecta (în funcție de specie) se numără făinarea, bășicarea si deformarea frunzelor (Taphrina deformans), rapănul (Venturia spp.), focul bacterian al rosaceelor (Erwinia amylovora), monilioza etc.

În ceea ce privește dăunătorii, pomii fructiferi pot fi afectați de afide, acarieni, păduchi lânoși și țestoși, viermii fructelor, păduche roz galicol, insecte minatoare etc., de aceea, monitorizarea și controlul eficient sunt esențiale pentru menținerea sănătății și producției acestora.

Pentru a monitoriza dăunătorii, se pot utiliza capcane de monitorizare. Aceste capcane sunt instrumente eficiente care atrag și prind dăunătorii, oferind informații despre nivelul populației și distribuția acestora în cadrul culturii. Utilizarea capcanelor de monitorizare poate ajută la identificarea timpurie a infestărilor și la luarea măsurilor potrivite pentru a limita daunele și pentru a menține sănătatea pomilor fructiferi.

Cum alegem produsele potrivite pentru efectuarea tratamentelor?

Pentru a alege și aplica corect tratamentele pomilor fructiferi trebuie să acorzi o atenție deosebită informațiilor de pe eticheta produselor utilizate. Aceasta oferă detalii esențiale cu privire la dozele recomandate, momentul optim de aplicare, menționează dăunătorii sau bolile pentru care sunt omologate, precum și precauțiile și măsurile de siguranță.

Respectarea cu strictețe a acestor informații este foarte importantă pentru a asigura eficacitatea tratamentului și pentru a reduce riscul de efecte secundare nedorite. Aplicarea corectă, conform instrucțiunilor producătorului, contribuie nu doar la protejarea pomilor de boli și dăunători, ci și la menținerea unui mediu de cultură sănătos și sustenabil.

Un alt aspect important al aplicării tratamentelor la pomii fructiferi este respectarea timpului de pauză menționat pe etichetă. Timpul de pauză reprezintă intervalul necesar între aplicarea tratamentului și recoltare, asigurând că produsele chimice utilizate se descompun în mod corespunzător, minimizând astfel riscul de reziduuri în fructe. Este vital să respecți aceste indicații pentru a asigura siguranța consumatorului și pentru a evita impactul negativ asupra mediului.

De asemenea, mai ales în perioada înfloritului, vei alege să aplici produse care nu afectează negativ albinele și alte insecte polenizatoare. Alegerea produselor cu spectru redus de toxicitate pentru albine și aplicarea acestora în afara orelor de activitate ale albinelor poate ajuta la minimizarea riscului asupra polenizatorilor.

Mai mult, menținerea unei grădini care oferă un mediu propice albinelor este vitală pentru asigurarea polenizării și a recoltelor sănătoase.

De ce trebuie să aplic Zeama bordeleză la pomii fructiferi? 

Zeama bordeleză se aplică pomilor fructiferi pentru a preveni și controla o gamă largă de boli fungice și bacteriene, asigurând sănătatea și protecția acestora în perioade critice și pe tot parcursul sezonului de creștere.

Acest produs fungicid și bactericid contribuie la prevenirea bolilor precum băsicarea frunzelor de piersic și cais (Taphrina deformans), focul bacterian, pătarea frunzelor de cireș și vișin, monilioza, rapănul etc.

Mai mult, zeama bordeleză este un tratament fitosanitar eficient și în perioada de repaus vegetativ, utilizat în cadrul „stropirilor de iarnă” pentru protejarea pomilor și arbuștilor fructiferi, precum și a viței de vie. Aceste tratamente sunt aplicate în două perioade diferite: în noiembrie-decembrie, atunci când cel puțin 50% din frunze au căzut, și în lunile februarie-martie, înainte de umflarea mugurilor. Este important ca aplicarea să se facă pe scoarță uscată, fără prezența gheții, zăpezii sau chiciurii, în zile cu temperaturi pozitive, ideal peste 5-6°C.

Pentru a efectua aceste tratamente, se recomandă utilizarea unui fungicid pe bază de cupru, cum ar fi zeama bordeleză, urmată de o stropire, după un interval de 10-14 zile cu ulei horticol.

În concluzie, îngrijirea adecvată a pomilor fructiferi este esențială pentru o recoltă sănătoasă. Acest proces implică alegerea soiurilor potrivite, pregătirea solului, tăieri corespunzătoare și tratamentele preventive.

Pomii fructiferi pot fi afectați de diverse boli și dăunători, iar includerea fungicidului zeamă bordeleză în schemele de tratament, în perioadele cheie ajută la prevenirea și controlul acestora. Monitorizarea și intervențiile rapide sunt esențiale, iar alegerea produselor și respectarea indicațiilor de pe etichetă sunt extrem de importante pentru asigurarea unui mediu sănătos și durabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

GRATUIT Aplicația InfoCons pentru a ști ce consumi și pentru a-ți face cumpărăturile în cunoștință de cauză!

Aplicația de protectia consumatorilor InfoCons este un instrument dedicat...

La Odobești a început curățenia de primăvară!

Pe raza comunei Odobești, salariați din cadrul Primăriei  cu...

DÂMBOVIȚEANCA PETRUȚA IUGULESCU, DIN NOU LA UN MECI DIN LIGA NAȚIUNILOR

Alina Peșu va conduce partida Ungaria – Belgia, prima...