Propunere privind plafonarea tarifelor RCA pentru 6 luni

1 0

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat  tarifele de referință pentru asigurările RCA, pe baza cărora ar urma să fie plafonate, timp de 6 luni, prețurile acestor asigurări auto atât pentru persoane fizice cât și firme, dacă Guvernul va adopta o hotărâre în acest sens.

 ASF și Ministerul de Finanțe au pus în dezbatere publică un proiect de Hotârâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni, pe fondul creșterilor mari de prețuri resimțite după falimentul City Insurance, fost lider pe piața RCA. 

În linii mari, autoritățile propun o diferențiere de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice și cele juridice, ținând cont atât de diferența de putere de cumpărare între cele două categorii, cât și de factorul de risc al fiecăreia.

Pentru persoanele fizice, autoritățile propun ca tariful maxim să fie plafonat la nivelul tarifului de referință, pentru clasa de bonus/malus B0.

În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

Sunt 8 clase de bonus (B) și nivelul de reducere pentru fiecare clasă este următorul:

B1– 5%

B2 – 10%

B3 – 15%

B4 – 20%

B5 – 25%

B6 – 30%

B7 – 40%

B8 – 50%

Pentru persoanele juridice, modul de calcul este puțin diferit. Formula de calcul este exact aceeași stabilită în prezent pentru asigurații RCA cu risc ridicat, adică: tariful de referință pentru vehicul X factorul N X coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabilă vehiculului pentru care se solicită asigurarea.

Prețul se va calcula deci după formula: Tarif de referință X 1,36 X clasa de bonus-malus.

Alte prevederi din HG-ul care va plafona tarifele RCA pentru 6 luni: Ce amenzi riscă asigurătorii

  • Tarifele de primă maxime menționate se aplică de către societățile de asigurare RCA pentru o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
  • Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor anuale încheiate după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
  • Având în vedere faptul că asigurările RCA sunt obligatorii, comisioanele de distribuție se limitează la maximum 5% din prima brută încasată.
  • Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societățile de asigurare RCA se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare ASF.
  • Societățile de asigurare RCA aplică pe perioada prevăzută tarifele de primă notificate anterior datei intrării în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăși tarifele de primă maxime prevăzute în anexă.
  • Ce înseamnă acest lucru? „Asta înseamnă că orice contract de asigurare că este pe 6 luni ori 12 luni nu mai poate depăși tariful maxim de referință, iar asigurătorii care au deja tarife care sunt sub acest plafon nu au voie să mai crească aceste tarife notificate anterior către ASF până la nivelul tarifului maxim propus acum”, a explicat vineri pentru HotNews.ro Valentin Ionescu, directorul general al sectorului asigurări din cadrul ASF.
  • Depășirea nivelului maxim al tarifului de primă prevăzut în anexă de către societățile de asigurare RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

RESTRICȚII TEMPORARE DE CIRCULAȚIE PE BULEVARDUL „REGELE CAROL I”

Primăria Municipiului Târgoviște anunță participanții la traficul rutier că, pe Bulevardul „Regele Carol I”, vor fi instituite restricții temporare de circulație, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare. Măsura va fi dispusă pentru perioada 28 februarie – 14 martie, deci începând de luni, cu interzicerea accesului şi a circulaţiei tuturor […]