Programele naţionale de sănătate şi pentru prelungirea termenului de aplicare

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Hotărârea pentru modificarea secţiunii A din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018 şi pentru prelungirea termenului de aplicare.
Actul normativ prevede menţinerea şi dezvoltarea programelor existente şi introducerea unor programe şi activităţi noi. Astfel, aplicarea prevederilor HG nr. 155/2017 va fi prelungită, până la data de 31 decembrie 2019, printr-un act adiţional care va fi încheiat de casele de asigurări de sănătate sau direcţiile de sănătate publică cu furnizorii de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale.
„Începând de anul acesta, vom iniţia noi programe de sănătate şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali, evaluarea statusului vitaminei D pentru grupele la risc, dar şi includerea de noi activităţi în cadrul programului naţional de sănătate mintală, pentru a pune în aplicare protocolul semnat de către autorităţi cu organizaţiile din domeniu”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Astfel, în cadrul Programului naţional de depistare precoce a cancerului în regim de screening, a fost înfiinţat Subprogramul de depistare precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali la pacienţii din grupele de risc, în regim de screening selectiv. De asemenea, actul normativ aprobat azi creează cadrul legal pentru organizarea unităţilor de specialitate în vederea implementării unor proiecte pilot care vor avea ca obiective identificarea precoce a afecţiunilor oncologice la persoanele asimptomatice şi monitorizarea periodică a persoanelor cu risc înalt de a dezvolta cancer. Reducerea poverii cancerului prin depistarea în faze incipiente de boală şi reducerea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat, este un obiectiv inclus în cadrul Strategiei naţionale de sănătate 20142020. Prin diagnosticarea persoanelor cu leziuni pre-canceroase sau forme ina-parente clinic, urmată de referirea acestora către serviciile specializate de diagnostic şi tratament, pentru a beneficia de asigurarea unui diagnostic în timp util şi de realizarea unor intervenţii curative timpurii, când tratamentul este mai eficient şi, de regulă şi mai puţin costisitor.
„Am convingerea că acest subprogram va contribui la ameliorarea profilului epidemiologic nefavorabil al bolii oncologice în România, îmbunătăţirea stării de sănătate a bolnavilor, creşterea calităţii vieţii şi a speranţei de viaţă a acestora”, a mai declarat Sorina Pintea.
De asemenea, au fost incluse două obiective noi în cadrul Programului naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică după cum urmează:
– creşterea nivelului de competenţe ale specialiştilor care lucrează cu persoane cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate şi al calităţii serviciilor medicale acordate acestora;
– creşterea nivelului de abilităţi şi cunoştinţe ale părinţilor şi familiilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
Prin introducerea acestor obiective, se urmăreşte actualizarea cunoştinţelor tuturor categoriilor profesionale implicate în prevenirea, identificarea şi tratarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist, având ca rezultat aşteptat creşterea calităţii serviciilor de sănătate şi a şanselor de recuperare a acestor bolnavi. De asemenea, prin includerea acestor obiective se creează cadrul legal pentru îndeplinirea scopului prevăzut în Protocolul de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creşterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări în spectrul autist la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie, încheiat între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţinale, Ministerul Finanţelor Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Un nou program aprobat în actul normativ semnat astăzi este”Programul naţional de evaluare a statusului vitaminei D prin determinarea nivelului seric al 25-OH vitaminei D la persoanele din grupele de risc”, care va permite instituirea tratamentului profilactic sau curativ, contribuind astfel la scăderea incidenţei rahitismului şi osteomaciei. Conform specialiştilor din cadrul comisiilor de specialitate pediatrie, obstetrică-ginecologie neonatologie şi endocrinologie ale Ministerului Sănătăţii, pentru populaţia generală se întregistrează o prevalenţă a deficitului de vitamină D între 40 şi 75%, iar în cazul copiilor prevalenţa variază de la 0,66% la grupa de vârstă cuprinsă între 1-3 ani până la 8,90% la grupa de vârstă cuprinsă între 14-18 ani. De asemenea, se înregistrează o prevalenţă a sechelelor de rahitism de 1,8% în mediul urban şi 0,7% în mediul rural, în condiţiile asigurării accesului gratuit la suplimentarea cu vitamina D a alimentaţiei copiilor şi gravidelor. În aceste condiţii, specialiştii apreciază necesitatea şi utilitatea monitorizării sta-tusului nutriţional al vitaminei D prin determinarea valorilor serice 25-OH vitaminei D la anumite grupe populaţionale aflate la risc de deficit stabilite prin consens.
De asemenea, Hotărârea de Guvern aprobată prevede şi completarea obiectivelor Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA pentru asigurarea cadrului legal în vederea imlementării unor acţiuni specifice de prevenire, precum depistarea precoce a persoanelor infectate în rândul celor cu comportament la risc pentru infecţia HIV/SIDA şi a persoanelor infectate HIV simptomatice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

"Salvează o viaţă alături de jandarmii dâmboviţeni! Donează sânge!"

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa (IJJ Dâmboviţa) a debutat a V-a ediţie a campaniei de donare de sânge „Salvează o viaţă alături de jandarmii dâmboviţeni! Donează sânge!”. Acţiunea se desfăşosră în contextul nevoii reale de sânge pentru transfuzii în spitalele din România şi are ca scop conştientizarea importanţei […]