Prognoză economică îngrijorătoare

0 0

Comisia de Strategie și prognoză a menținut estimarea de creștere economică pentru 2021 la nivelul din vară, de 7%. O diferență este dată de PIB-ul nominal, care urcă cu 1,3%, față de prognoza anterioară, la 1.190,3 miliarde lei.
Ca veste proastă, noua cifră a inflației prognozate pentru finalul anului în curs este de 7,7%, cu mult peste nivelul de 5% pe care îl anticipau autoritățile în vară. Experții BNR sunt o idee mai optimiști și așteaptă o cotă de 7,5% pentru finalul anului. Îngrijorătoare este și escaladarea deficitului comercial, de la 20,8 miliarde euro la 23,5 miliarde de euro în noua estimare. O sumă imensă, care va trebui acoperită din împrumuturi.
Legat de gradul de utilizare al reursei umane, numărul de salariați a fost ajustat în jos.
Dacă la începutul Semestrului II Comisia de Prognoză estima o cifră de 5,162 milioane salariați (număr mediu), în noua prognoză se vorbește de 5,104 milioane. Un minus de 60000 de locuri de muncă, ceea ce induce o creștere a ratei șomajului: o majorare în noua prognoză, de la 4,8%, la 5,3%.
Câștigul salarial mediu net a fost crescut de la 3.417 lei/lună (estimare din vară), la 3.467 lei/lună, dar, atenție, pe fondul inflației, câștigul salarial real scăzut cu 2,7%.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CHINDIA, VICTORIE ÎNTR-UN JOC AMICAL

Petrolul a disputat un meci amical cu prim-divizionara Chindia Târgoviște, în lipsa jocurilor oficiale de la finalul acestei săptămâni, din cauza pauzei din campionat generată de partidele naționalelor. Dâmbovițenii s-au impus cu 4-1, după ce prahovenii au avut 1-0 la pauză și au condus până în minutul 67.În prima repriză […]