Procesiunea Religioasă și Ședința Festivă a Consiliului Local au marcat deschiderea oficială a Zilelor Cetății

Date:

 Vineri, 8 septembrie, în ziua  de Sfânta Marie Mică, Municipiul Târgoviște a îmbrăcat straie de sărbătoare. Prin tradiție, Zilele Cetății au fost deschise și în acest an cu Salonul Editorial „Ioan Heliade Rădulescu”, organizat de Biblioteca Județeană în scuarul primăriei. A fost deschis și Târgul de Anticariat și în aceeași locație a fost amenajat un stand expozițional de promovare a obiectivelor turistice din Municipiul Târgoviște. De multă apreciere s-a bucurat Standul Expozițional al echipelor de robotică Phantom și UnderConstruction,de la Colegiul Național ,,Constantin Carabella” din Târgoviște

La ora 10, la Catedrala Mitropolitană a fost oficiată Sfânta Liturghie de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Mitropolit și Arhiepiscop al Târgoviștei și un sobor de preoți. Au urmat procesiunea religioasă spre Curtea Domnească, unde a avut loc apoi Ședința festivă a Consiliului Local Municipal Târgoviște. Au răspuns invitației administrației publice locale- primar Cristian Stan, viceprimari Monica Ilie și Cătălin Rădulescu- reprezentanți din conducerea administrativă a județului: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, Luciana Cristea- vicepreședinte, Dan Popa, secretarul general al Județului, prefectul Claudia Gilia, senatorul Titus Corlățean, dpt. Carmen Holban,  consilieri locali și județeni, șefi de instituții deconcentrate. Nu au lipsit oaspeți de peste hotare și remarcăm  prezența  E.S. Dl. Reuven Azar, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Israelului în România.

Prof. univ. dr. Mihai Oproiu și Radu-Andrei Lecoiu- laureat al olimpiadelor internaționale de matematică, au primit  titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Târgoviște

În cadrul ședinței festive a Consiliului Local Municipal Târgoviște au fost  acordate a două titluri de  „CETĂȚEAN DE ONOARE”, domnului profesor universitar doctor Mihai OPROIU și domnului Radu-Andrei LECOIU – laureat al olimpiadelor internaționale de matematică și domnului Radu-Andrei LECOIU. O Diploma de Excelență a fost acordată domnului profesor universitar doctor Alain REDSLOB.

Profesorul universitar doctor Mihai Oproiu a marcat viața culturală târgovișteană timp de mai bine de jumătate de secol. Binecunoscut în comunitatea locală, fie grație activității sale din domeniul învățământului, fie lucrărilor de specialitate publicate, profesorul Oproiu este totodată profund asociat cu istoria acestor locuri. Mare parte a creației sale științifice, cu adevărat remarcabilă atât prin numărul mare de lucrări de istorie, istorie a culturii și istorie a învățământului, cât și prin contribuția științifică adusă la studierea anumitor teme (în unele cazuri desfășurând o veritabilă activitate de pionierat), a fost dedicată județului Dâmboviței și mai ales orașului în care viețuiește: Târgoviște.

Pornind de la teza dumnealui de doctorat, Orașul Târgoviște și împrejurimile sale, între 1600-1848, susținută în 1980 la Universitatea București, profesorul Mihai Oproiu este autorul primei mari monografii (în 3 volume) dedicate istoriei orașului Târgoviște în epoca modernă și contemporană, în care a încercat o abordare complexă, aspectele politice, istorice și administrative împletindu-se cu cele culturale, economice și educaționale.

Domnul Lecoiu A. Radu-Andrei,  este fost elev al Colegiului Național „lenăchiță Văcărescu” Târgoviște, premiat la mai multe ediții ale Olimpiadei Internaționale de Matematică.

Profesorul univ. dr. emerit Alain REDSLOB de la Universitatea Paris II din Franța  a avut o  colaborare îndelungată cu Facultatea  de Științe Economice din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște. În ultimii douăzeci de ani, Profesorul Alain REDSLOB a fost prezent, la manifestările științifice internaționale organizate de Universitatea „Valahia” din Târgoviște, prezentând și publicând în cadrul acestora cel puțin 10 articole științifice, fiind totodată un adevărat catalizator al colaborării inter-universitare.

Profesorul Alain REDSLOB este Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia” din Târgoviște din anul 2009, locuiește cel puțin o lună pe an în Municipiul Târgoviște și a colaborat la publicarea a patru cărți în România.

Tot vineri, în Parcul Chindia a fost deschis Târgul Meșterilor Populari iar la Teatrul Municipal Tony Bulandra, de la ora 17.00 a avut loc concertul „In memoriam Eduard Caudella”, eveniment desfășurat sub egida Festivalului Internațional George Enescu.

Prima zi s-a încheiat cu concertul susținut de Horia Brenciu& HB Orchestra, pe scena de la ruine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

AU ÎNCEPUT ÎNSCRIERILE PENTRU CAMPIONATELE DE „FOTBAL ÎN ȘCOLI”

Federația Română de Fotbal anunță deschiderea înscrierilor în competițiile...

JUCĂTORII CHINDIEI NU ȘI-AU FĂCUT LOC NICI ÎN ECHIPA LUNII SEPTEMBRIE

Din ediția 2024/2025 a Ligii 2 Casa Pariurilor, îți...

CĂTĂLIN AMUZA S-A ÎNTORS CU 4 MEDALII DE AUR DE LA CAMPIONATELE BALCANICE

Performanțe remarcabile realizate de Cătălin Amuza la Campionatul Balcanic...

Gala Topul Firmelor din Județul Dâmbovița, ediția XXXI-a, evenimentul de business numărul I al Toamnei!

Respectând tradiția, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița...